Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tijekom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv Sjeverne Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u srpnju.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete. “Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama”, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Naime, Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak kasno navečer raketu koja je preletjela preko teritorije sjevernog Japana, što zvanični Tokio smatra velikom prijetnjom.

Američki Pentagon potvrdio je da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko 6:00 sati ujutro po lokalnom vremenu, koja je preletjela japansku teritoriju, raspala se u tri djela i pala u japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

Južnokorejska vojska saopćila je da je projektil ispaljen iz regije Sunan, u blizini glavnog grada Pjongjanga, a javna japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u Japansko more, 1.180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Japanska vojska nije pokušala srušiti projektil koji je prešao preko japanskog teritorija.

Sistem upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da poduzmu mjere predostrožnosti.

"Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan", rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning.

Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.