Predsjednik Mahmoud Abbas započeo je u četvrtak službeni posjet Njemačkoj gdje je u Berlinu imao sastanke s njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Palestinski veleposlanik u Njemačkoj Khuloud Deibes rekao je uoči Abbasovih sastanaka,  da je predsjednik Abbas spreman razgovarati sa Steinmeierom i Merkel o političkoj situaciji u Palestini.

On je istanuao kako je posjeta važna, jer "Njemačka igra značajnu i važnu ulogu na europskoj i međunarodnoj političkoj sceni, u smislu potpore palestinskom pitanju", prenosi WAFA.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak na dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba dok je palestinski predsjednik Mahmud Abbas posjetio Berlin, prenosi Xinhua.

Na konferenciji za novinare uoči susreta s Abbasom, Merkel je rekla novinarima da političko rješenje ima za cilj osigurati da i Palestinci i izraelski narod žive u miru i sigurnosti.

To je moguće samo rješenjem s dvije države, "čak i ako se čini da je ovaj cilj teže postići", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila rekla da Palestinci imaju pravo na ekonomski i društveno prosperitetni život i da je pružanje perspektive  ekonomskog razvoja ključno za ovaj proces.

Kao najveći bilateralni međunarodni donator palestinskim teritorijima, Njemačka će i dalje pružati podršku ekonomskom razvoju i jačanju civilnog društva, dodala je njemačka kancelarka.

Abbas je rekao da su Palestinci spremni pregovarati o dvodržavnom rješenju unutar granica od 1967. Požalio je zbog politike Sjedinjenih Država i zauzimanja za Izrael u nizu pitanja, rekavši da to neće pomoći stvaranju mira i sigurnosti na Bliskom istoku.

"Zato zahtijevamo da se vode pregovori pod međunarodnim kišobranom", rekao je Abbas i dodao da bi grupa zemalja iz Europe i iz arapskog svijeta trebala posredovati između Izraela i Palestinaca, navodi Xinhua.