Vrijeme je čišćenja vrtova i pravljenja planova za sljedeću sezonu. Kako biste razmnožili lukovičasto cvijeće poput narcisa, tulipana, ljiljana, šafrana i drugo, potrebno je sada ga izvaditi iz zemlje te posaditi na proljeće.

Najvažnije je da ste ga proljetos pustili da ocvate te da mu se osuši lišće, kao kod crvenog luka i češnjaka, kako bi akumulirali hranjive tvari iz zelenih listova.

9 savjeta

1. Prilikom vađenja lukovica pazite da ih ne oštetite. Najbolje je prorahliti zemlju vilama ili štijačom, ali ne odmah iznad njih, nego pored.

2. Budite oprezni, mnoge od njih su čvrste i teško ih je izvaditi iz zemlje. Svako oštećenje može dovesti do zaraze bakterijama, gljivicama, a one koje oštećene ostanu u zemlji, podložne su napadu štetnika.

3. Nježno ih očistite od zemlje prstima ili mekom četkom.

4. Odrežite lišće najmanje 2 cm od same lukovice.

5. Bacite one koje pokazuju znakove truljenja, oštećenja, ali i one koje su presitne, imaju rupice od štetnika, previše se ljušte i sl. Bolesti se mogu brzo proširiti pa je bolje riskirati jednu nego da vam propadnu sve.

6. Osušite ih na otvorenom, nikako na direktnom suncu, kako bi ljuska i tanki prvi sloj otvrdnuli. To može trajati nekoliko dana kao što je u slučaju narcisa ili do čak tri tjedna ako je riječ o tigrovom cvijetu.

7. Nakon toga ih stavite u papirnatu vrećicu, kutiju ili gajbicu, ali ih ne zatvarajte kako bi višak vlage mogao ispariti. Nikako ih ne čuvajte u plastičnim posudama jer će doći do stvaranja plijesni.

8. Čuvajte ih na tamnom i suhom mjestu kao što je podrum, na 10 do 16 Celzijevih stupnjeva.

9. Pregledavajte ih tijekom jeseni i zime i uklonite one koje pokazuju znakove truljenja, plijesni i slično.

Agroklub.com