Sa svakim početkom nove godine imamo potrebu osvrnuti se na proteklu i rezimirati ono dobro i ono loše. Tijekom 2021.

Cijeli svijet je počeo više obraćati pozornost na klimatske promjene i male, svakodnevne stvari koje možemo učiniti kako bismo iza sebe ostavili bolji svijet, a portal Timeout je donio popis stvari koje su s tom svrhom učinili neki gradovi.

Bogota je tijekom trajanja pandemije izgradila ogromnu biciklističku aveniju usred grada

Kako bi potaknuli stanovnike na korištenje bicikala i omogućili već postojećim biciklistima „više zraka“ za vožnju, Bogota je u proljeće 2020. izgradila aveniju za bicikliste u duljini od čak 84 kilometra, a u najavi je još dodatnih 280 kilometara. Sada je kolumbijska prijestolnica na tronu Latinske Amerike po upotrebi bicikala, piše punkufer.hr.

Milano postaje urbana šuma

Milano je krenuo svom silom: do 2030. planira posaditi čak tri milijuna stabala. Kraj cesti, u parkovima, pa čak i na krovovima nebodera niknut će po jedno novo drvo po glavi stanovnika. A sve to uz pažljivo planiranje – drveće će biti posađeno na onim lokacijama koje imaju više temperature i onima koje će poslužiti kao točke spajanja s drugim zelenim dijelovima grada, čime će se stvoriti „zeleni koridori“.

Centar Pariza postat će zona bez automobil

Uz desetke kilometara novoizgrađenih avenija za bicikliste, Pariz je odlučio smanjiti titulu „grada svijetlosti“ za farove automobila. Tijekom 2022. godine promet automobilima bit će onemogućen u velikom dijelu centra grada, a smanjen na drugim područjima.

Tallinn ima besplatan gradski prijevoz

Estoncima ipak treba odati priznanje jer su bili korak ispred svih. Mjera besplatnog javnog prijevoza kako bi se rasteretio promet i smanjila upotreba automobila uvedena je još 2013. dok je ostatak svijeta srkao kroz plastične slamke. Sada ostaje nada da će ovim primjerom povući i ostale gradove.

Basel će izgledati kao šuma iz ptičje perspektive – srećom po ptice

Na ravnim krovovima zgrada i kuća kreće sadnja zelenila. Srećom po stanare, ovo će im smanjiti troškove režija, a srećom po vanjske stanare poput brojnih vrsta ptica, cijeli grad će živ-živ-živnuti.

Kopenhagen potiče građane na uzgoj vlastite hrane

Kopenhagen se može pohvaliti najvećom mrežom javnih urbanih farmi na svijetu. Ovdje volonteri i posjetioci mogu večerati, sudjelovati u zajedničkim sadnjama vrtova i tečajevima joge.

Curitiba uvodi vojsku od 7 000 čuvara pčela

Brazilski grad Curitiba može zahvaliti svojim pčelama što brinu za čak 90 posto biljnih vrsta. No, tko će brinuti za pčele? Osim kampanje educiranja javnosti o značaju pčela, uveli su i obuku za čak 7 000 čuvara pčela koji će brinuti za slatke gradske zujalice.

Mongolija promovira promjene kroz uličnu umjetnost

Brzi kviz znanja: kako se zove prijestolnica Mongolije? Tko ne zna, možda upamti nakon otkrića ove simpatične inicijative. Ulan Bator je glavni grad koji se uvelike oslanja na ugljen – što je inspiriralo edukaciju javnosti (ali i onih na vlasti) o nužnosti promjene. Program koji uključuje svjetske umjetnike i dizajnere rezultirao je preuređenjem napuštenih mjesta i ukrašavanjem oronulih fasada uličnom umjetnošću koja šalje humane poruke.

Kigali dobiva prvo eko-naselje u Africi

Već smo spominjali kako je Ruanda rekla zbogom plastici još 2008. godine. Njena prijestolnica Kigali je oaza reda i čistoće, a jednom mjesečno građani se okupljaju za dan rada za opće dobro. Sada podižu Zeleni grad Kigali, prvo održivo naselje takve vrste u Africi koje će udomiti 30 000 sretnika i pritom ostaviti minimalan trag na okoliš. Bravo!