Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je oštećenu prometnu infrastrukturu na potresom pogođenom području u Sisku, a prva procjena štete za sada iznosi preko devet milijuna eura.

Butković je izjavio se ne naplaćuje prometovanje autocestom do potresom pogođenog Siska, Petrinje i okolnih mjesta.

Tvrtka HŽ Putnički prijevoz osigurala je besplatan željeznički prijevoz za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije, ali i za sve službe koje putuju na ovo područje kako bi se pomoglo stanovništvu na terenu.

Među razornim posljedicama potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prometnom dijelu se najviše ističu oštećenja prometnica te ostale prometne i telekomunikacijske infrastrukture.

"Do sada je napravljen pregled svih državnih cesta, mostova i objekata na području sve tri  županije koje su pogođene potresom, a procjene govore kako ukupni iznos šteta na državnim cestama i mostovima iznosi preko 70 milijuna kuna (9,3 milijuna eura), no moguće je očekivati da će se taj iznos mijenjati kako budu napredovali detaljni pregledi, kazao je Butković.

Naveo je da su osim državnih cesta, oštećenja pretrpjela i županijske, odnosno lokalne i nerazvrstane ceste kao i preostala prometna infrastruktura na kojima je procijenjena šteta oko 20 milijuna kuna (2,66 milijuna eura).

Ove ceste sanirat će se također uz lokalnu pomoć, ali i uz pomoć države. Oštećena je i zgrada Željezničkog kolodvor Sisak, no sama željeznička pruga od Zagreba do Siska ostala je neoštećena.

Ministar je najavio kako će teleoperateri tijekom obnove nakon potresa nastojati pojačati signal u ruralnim, zabačenim područja, posebno na onima koja se nalaze neposredno uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.