Dani su sve duži, vrijeme čak natprosječno toplo, zemlja dovoljno vlažna - vrijeme je savršeno za radove u vrtu.

Travanj je vrlo intenzivan mjesec kada je riječ o sjetvi i sadnji povrća jer se tada na otvorenom sije većina kultura.

7 savjeta za radove u travnju
Evo 7 savjeta o tome što sijati, ali i na što paziti, posebno u prvoj polovici ovoga mjeseca.

1.  Do polovice mjeseca možete sijati grašak, mrkvu, salatu, rikolu, matovilac, rotkvice, daikon, i poriluk te posaditi crveni luk i češnjak. Ove vrste ne vole visoke temperature pa ako još niste, što ranije ih stavite u zemlju.

2. Početkom druge polovice mjeseca posijte kukuruz, ciklu, blitvu, celer, kopar, peršin, posadite krumpir, a i presadnice kupusa, cvjetače, korabe, raštike i drugih kupusnjača.

3. U drugoj polovici mjeseca posijte grah, mahune i bamiju, a direktnom sjetvom u zemlju - pod motiku, sada možete posijati rajčicu, papriku, tikvice, krastavce i patlidžan, ali i začinsko bilje poput bosiljka, vlasca, ružmarina, kadulje. Ipak, budite oprezni i spremni na jutarnje mrazeve. U slučaju da se najavljuje minus, prekrijte ih navečer plastičnom bocom ili barem agritekstilom. Svakako pratite prognozu vremena i ravnajte se prema njoj. Bolje je i pričekati kraj mjeseca nego da ostanete bez usjeva.

4. Kod pripreme gredica za zadnju i sjetvu, biljke koje ste uklonili, ostavite ha hrpici, a kada se osuše, koristite kao malč. Imajte na umu da su maslačak (i pupovi i cvjetovi), mišjakinja, loboda, štavelj, kopriva - jestivi. Iskoristite ih u salatama, juhama ili kao prilog.

5. Sada je vrijeme i za pripremu biljnih gnojiva. Naberite koprive, crnog sljeza i gaveza te potopite u vodu. Kada fermentira, dobili ste prirodno NPK gnojivo.

6. Pripremite ostale gredice za sadnju presadnica u svibnju, kao što su rajčice, paprika, tikvice, krastavci i drugo. Ako je razdoblje sušno, prekrijte ih malčem da se vlaga u zemlji što duže zadrži.

7. Ako još niste, ovo vrijeme za rezidbu lavande, kadulje, ružmarina, mente i drugog ljekovitog bilja kojeg imate u svom vrtu.

I još jedan savjet - neka vas sunce ne prevari, u ovom mjesecu itekako možete izgorjeti - zaštitite se svjetlom odjećom i šeširom.

Izvor: Agroklub.com