Može se javiti zbog obilnih obroka ili pak hrane koju naš želudac ne podnosi najbolje.

S obzirom na činjenicu da je ovaj neželjeni gost sve više prisutan u današnjem, ubrzanom tempu života, pitali smo nutricioniste kako riješiti ovaj problem. Navode kako je za ublažavanje nadutosti najbolje konzumirati sljedeća pića:

1. Kefir

Svi znamo koliko je ovaj mliječni napitak bogat probioticima koji potiču rast zdravih bakterija u crijevima. Ako imate problema s nadutošću, kefir je definitivno napitak koji morate probati.

Osim što će vas riješiti problema nadutosti i nelagode, osigurat će vam bolju probavu i lakše pražnjenje crijeva. S obzirom na sve dobrobiti koje ima, možete ga konzumirati češće, kako bi vaš probavni sustav radio lakše i brže.

2. Zeleni čaj

Svaki nutricionist će vam reći da je zeleni čaj jedan od najzdravijih čajeva, ne samo za probavni sustav, nego i za cjelokupno zdravlje. Bogat je antioksidansima te je prva pomoć u eliminaciji toksina iz tijela.

Osim što rješava probleme s nadutošću i probavom, potiče metabolizam te vam čini život lakšim u svakodnevnim situacijama.

3. Voda

Kraljica svih pića, voda, je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv nadutosti. Ako ne želite probavne smetnje, pobrinite se da unosite dovoljne količine vode na dnevnoj bazi. Osim što će vam osigurati hidrataciju, voda će potaknuti pokretljivost crijeva te pomoći u uklanjanju viška plinova.

Osim svih dobrobiti koje voda ima na ljudsko zdravlje, nutricionisti i fitness treneri ističu da je zbog malog broja kalorija upravo ona jedno od njihovih najdražih pića.

4. Čaj od đumbira

Svi sigurno znate koliko je đumbir dobar kod problema s prehladom i gripom, no jeste li znali da također pomaže kod nadutosti i probavnih smetnji?

Naime, čaj od đumbira smiruje upale probavnog sustava, olakšava rad crijeva te ublažava nadutost. Toplina čaja će smiriti čak i najjače grčeve u trbuhu dok će đumbirova ljekovita svojstva pomoći da se ne osjećate naduto i nelagodno.

5. Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko je kombinacija kurkume, toplog mlijeka, đumbira, meda te malo crnog papra. Budući da kurkuma ima protuupalna svojstva, konzumacija ovog napitka pomaže u smirivanju probavnih smetnji, posebno nadutosti.

S ovim napitkom ćete se riješiti svih toksina te ćete uspostaviti normalnu funkciju probavnog sustava i pozitivno utjecati na zdravlje crijevne flore.

6. Menta i limun

Ovaj fantastičan spoj je pravo osvježenje za trbuh te ga možete konzumirati ne samo kad imate probleme s nadutošću, nego i češće.Ovaj napitak će potaknuti probavu te djelovati umirujuće na vaš probavni sustav.

Dovoljna će vam biti jedna velika čaša vode, pola limuna i par listova mente. Sve promiješajte i popijte kad god osjetite nelagodu u trbuhu. Sigurni smo da ćete se već nakon par minuta osjećati mnogo bolje.

7. Kombucha

Kombucha je kombinacija napravljena od čaja, kvasca, šećera te simbiotske kulture bakterija. Svi ovi sastojci pozitivno djeluju na crijevnu floru, održavajući ravnotežu bakterija u crijevima. Konzumacijom ovog napitka ćete smanjiti nadutost te poboljšati opće zdravlje probavnog sustava.

Za kraj

Ako imate probleme s nadutošću, savjetujemo vam, da probate ova pića te se uvjerite u njihovu snagu. Svaki od njih će sigurno pozitivno utjecati na vaš probavni sustav a na vama je da odaberete onaj koji vam najbolje odgovara. Ne samo da ćete zadovoljiti svoje nepce nego ćete se nakon svakog gutljaja osjećati lagodno.