Sirijski pobunjenici koje je uvježbavao Pentagon izdali su svoje američke saveznike i predali oružje sirijskom ogranku al-Qaide čim su stupili na sirijsko tlo, piše Telegraph.

Borci tzv. Divizije 30, pobunjeničke ''umjerene'' divizije pod protektoratom Sjedinjenih Država, predali su se grupi Jabhat al-Nusri, koja je dio al-Qaide, prenosi Jutarnji list.

Divizija 30 je bila prva frakcija čiji su članovi prošli američku obuku u Turskoj i čiji je cilj bio borba protiv Islamske države na području Sirije.

Ako se informacije pokažu točnima, radi se o drugom takvom slučaju koji je zadesio ovaj program obuke. Prošli mjesec, nakon što je prva grupa boraca ušla u Siriju, napala ih je Jabhat al-Nusra i kidnapirala više njihovih članova.
 

Tijekom vikenda, zapovjednik grupu dao je ostavku rekavši kako taj Pentagonov program nije ozbiljan.

U svojem izvještaju pukovnik Mohammad al-Dhaher požalio se na nedovoljan broj vježbenika i boraca, nedovoljne zalihe, pa čak i nedostatak preciznosti i metodologije prilikom regrutiranja kadra za Diviziju 30.

Posljednja događanja samo dodatak na sve prigovore upućene ovom 500 milijuna dolara vrijednom programu čiji je cilj bio istrenirati 5.400 umjerenih pobunjenika da se bore protiv ISIL-a.
 

Jutarnji list piše kako je program bio suočen s brojnim problemima od samoga starta, a i sami su se pobunjenici žalili na mukotrpan proces provjere i novačenja.

Najveći prigovor odnosio se na to da im je bilo dozvoljeno boriti se samo protiv ISIL-a, ali ne i Asadovih trupa, iako je Asad glavni neprijatelj većini pobunjeničkih grupa.

Prošle srijede, general Lloyd Austin, generalni zapovjednik u američkom središnjem zapovjedništvu, šokirao je članove američkog Senata rekavši kako se samo šačica boraca koji su završili ovaj program još uvijek bori u Siriji. ''Govorimo o samo četiri ili pet osoba'', rekao je ovom prilikom.