Prema još uvijek nepotpunim rezultatima opsežne akcije kodnog naziva "Nekretnina", od 700 kontroliranih pravnih subjekata u BiH, njih 500 je fiktivno i u vlasništvu državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije. 

Rezultati akcije "Nekretnina" znat će se u srijedu, 14. prosinca kad završava ta akcija provedena na području cijele BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je kako su dosadašnji rezultati pokazali ogroman broj nepravilnosti te kako je od 700 pravnih subjekata njih 500 fiktivno. 

"Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i riječ je o fiktivnim tvrtkama. Ove tvrtke imaju uknjižene nekretnine", rekao je Ujić, prenosi Klix.ba.  

Istaknuo je kako je mnogo i slučajeva u kojima se vlasnik uopće nije pojavljivao, već je preko notara registrirao tvrtku i dao ovlasti bh. državljanima da je vode. 

Na pitanje koji strani državljani prednjače u kršenju zakona BiH, Ujić je odgovorio da je definitivno riječ o stanovnicima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije. 

"Kuvajtskih tvrtki ima najviše jer smo ih najviše i kontrolirali. I to negdje oko 270 pravnih osoba. Stanovnici ovih zemalja dođu u turistički posjet, osnuju pravnu osobu i dolaze do nekretnina", kazao je Ujić. 

Istaknuo je kako Služba za poslove sa strancima BiH radi svoj posao u skladu s ovlastima i zakonima BiH, a da će u kontekstu rješavanja ovog problema morati imati i podršku drugih institucija. 

"Mi ne možemo raditi istrage. Već vidimo da se u istragu uključila SIPA, a sve što bude vezano za porezne utaje mi ćemo dati poreznim tijelima", rekao je Ujić. 

Naglašava kako je svjestan činjenice da BiH trebaju turisti, ali da se svi zapitamo kamo idu prihodi od tih turista. Kako kaže, našoj zemlji potrebni su i strani investitori. 

"Mi smo u akciji pronašli i ozbiljnih investitora koji zapošljavaju i po 300 osoba. Služba za poslove sa strancima BiH jeste servis stranim državljanima, ali mi ne možemo dopustiti da netko dođe u našu državu i radi što želi", zaključio je on. 

Podsjećamo, u okviru akcije "Nekretnina" provedeni su nadzori na prostoru BiH, koji obuhvaćaju strane državljane te pravne subjekte u njihovom vlasništvu. Služba za poslove sa strancima BiH još od ranije provjerava zakonitost prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima.

Prema vrijedećim zakonima u BiH, arapskim državljanima nije omogućeno stjecanje vlasništva u našoj zemlji zbog nepostojanja reciprociteta za stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u Bosni i Hercegovini. 

U prijevodu to bi značilo da je u BiH domaćim zakonima onemogućena prodaja nekretnina stranim državljanima, izuzev u slučajevima kad BiH ima potpisane posebne bilateralne sporazume s drugim zemljama, koji reguliraju ovu oblast.

Ipak, arapski državljani masovno koriste "rupe u zakonima", osnivaju tvrtke preko kojih kupuju nekretnine. Naime, bh. zakonodavstvo ne sprječava strane državljane da u BiH osnuju tvrtke koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine. 

Ova pogodnost često je korištena u poslovanju arapskih tvrtki u našoj zemlji, što i ne bi bilo sporno da te tvrtke ne kupuju nekretnine poput kuća, stanova i vikendica koje su samo na papirima u vlasništvu tvrtki, a u praksi ih koriste arapski državljani kao privatno vlasništvo.