Nekada su vrtovi bili puni cvijeća, a njegova uloga nije bila samo estetska. Postoje brojne vrste koje su naši saveznici u zaštiti usjeva jer izlučuju tvari koje štite biljke od štetnika, smanjuju pojavu biljnih bolesti.

Nezamjenjivo je u ekološkoj poljoprivredi i permakulturi gdje se prakticira mješovita sadnja. Većina ima jak miris koji zbunjuje i tjera štetne kukce. Osim toga, neki od njih tjeraju dosadne komarce, prenosi Agroklub.

1. Kadifice

Kadifice su na prvom mjestu kao neizostavan dekor između povrća. Ova tradicionalna cvjetnica ne samo da ima lijepe cvjetove nego je izuzetno korisna. Čisti tlo od nematoda. Često se sije na površinama gdje će se uzgajati kupus i zaorava.

Sadi se pored kupusa, rajčice, mrkve, paprike, patlidžana, luka, jagoda, zelene salate. Pored nematoda, smanjuju populaciju lisnih ušiju, krumpirove zlatice, žičnjaka, svibanjskog hrušta, lukove muhe, mrmka, mrava. Svojim mirisom djeluje čak i kada je biljka suha.

2. Neven

Narančasti ili žuti cvjetovi nevena su nezaobilazni u vrtovima. Svojim mirisom tjera mnoštvo insekata, nematoda. U tlu spriječava rast gljivica koja uzrokuju bolesti. Sadi se pored krumpira, rajčice, kupusa, paprike, jagode. Privlači lisne uši, dok krumpirova zlatica ne podnosi njegov miris.

3. Lavanda

Dvojaku ulogu ima lavanda. Njen miris ne podnose lisne uši, mravi, puževi, ali privlači oprašivače. Izuzetno lijepo djeluje kombinacija s ružama kojima daje zaštitu. Gdje je posadimo bit će manje muha i komaraca.

4. Buhač

Buhač ili dalmatinska kamilica je prirodni insekticid. Osim kao biljka u vrtu, od njega se pripremaju prirodni insekticidi. Njegov miris odbija ličinke mnogih kukaca. Nije štetan za okoliš, a koristi se za pripremu tinkture koja kada se nakapa na krzno pasa i mačaka, štiti ih od krpelja i buha.

5. Dragoljub

Dekorativni dragoljub smanjuje populaciju lisnih i bijelih ušiju, krimpirove zlatice. Također, smanjuje pritisak plamenjače na rajčicu i krumpir. Izuzetno je dobar u voćnjacima. Njegovi su cvjetovi vrlo dekorativni i jestivi.

Ne zaboravite cinije, lupine, vratić, borač i mnoge druge korisne i ukrasne vrste koje pored lijepih cvjetova mogu zaštititi vaše usjeve.