Željezo kao mikroelement ima značajnu ulogu u uzgoju žitarica i općenito rastu biljaka. Ono je sastavni dio enzima koji sudjeluju u fotosintezi. Ključno je za stvaranje klorofila, pigmenta odgovornog za zelenu boju biljaka te igra ulogu u transportu kisika kroz tkivo biljke.

Ovaj element sudjeluje i u metaboličkim procesima, uključujući fiksaciju dušika, što je važno za rast i razvoj biljaka. One koje ga imaju dovoljno, otpornije su na stresne uvjete poput suše ili napada štetnika.  

Kako izgleda biljka kojoj nedostaje željezo?

Nedostatak može rezultirati klorozom, odnosno žućenjem lišća, a onda posljedično smanjenim prinosom i općenito oslabljenim biljkama. Javlja se najčešće na tlima koja su bogata fosforom ili koja imaju alkalnu reakciju, osobito nakon jednokratne primjene vrlo velikih doza vapna, navodi farmer.

O njegovom nedostatku najviše se govori u uzgoju uljane repice gdje je svijest o važnosti mikroelemenata veća. Kada govorimo o žitaricama, za proizvodnju 1 tone zrna ozimih potrebno je prosječno 270 g ovog elementa, a jarim oko 360 g.

Stoga je važno osigurati dovoljno željeza u tlu ili primijeniti odgovarajuće gnojivo kako bi se potaknuo zdrav rast i razvoj.

Važno je napomenuti da je prije svega važno napraviti analizu tla na kojojo će se temeljiti svaka iduća odluka o dodavanju ovog mikroelementa.

Kako povećati količinu željeza u tlu?

Pet je načina kako se može osigurati dovoljna količina ovog elementa.

1. Primjena gnojiva

Gnojiva koja sadrže tzv. kelirano (kelatirano) željezo često se primjenjuju, a riječ je o obliku u kojem je ovaj element vezan za organske molekule, što ga čini dostupnim biljkama u tlu, bolje se apsorbira.

2. Kiselo tlo

Povećanje kiselosti tla može poboljšati njegovu dostupnost biljkama. Međutim, ovdje treba biti vrlo oprezan jer prevelika kiselost može biti štetna za neke biljke.

3. Folijarno tretiranje

Biljke ga mogu učinkovito i brzo apsorbirati kroz lišće pa je ova metoda najviše primjenjiva kod akutnog nedostatka željeza.  

4. Rotacija usjeva

Ova se metoda preporuča kod svakog uzgoja jer održava ravnotežu hranjivih tvari u tlu. Biljke koje su "sakupljači" željeza mogu ostaviti više ovog elementa u tlu za naredne usjeve, a neke od njih su kukuruz, soja i suncokret.

5. Organski materijali

Znamo da dodavanje komposta i drugih organskih materijala poboljšava plodnost tla i osigurava određenu količinu hranjivih tvari pa tako i ovog elementa.

Izvor: Agroklub.com