Ovih pet jednostavnih savjeta će vam pomoći da bolje organizirate vrijeme, svoju pažnju usmjerite na najvažnije aktivnosti i u potpunosti se posvetite obvezama.

1. Utvrdite prioritete

Prva stvar koju trebate uraditi kad organizirate svoje vrijeme je odrediti prioritete odnosno aktivnosti koje su najvažnije i najhitnije.

Određivanje prioriteta je zahtjevan zadatak. Ono što vam može pomoći kod utvrđivanja prioriteta je da u fokusu uvijek imate jasnu sliku o tome što je za vas najvažnije, svojim ciljevima i koliko brzo želite dostići.

Kada svoju pažnju usmjerite u ovom smjeru bit će vam lakše odrediti je li neka aktivnost važna, dovodi li vas bliže cilju i koliko je ona hitna.

2. Fokusirajte se

Kada ste utvrdili što je to što je za vas najvažnije i što mora biti urađeno u skorije vrijeme sljedeći korak je da se na tu aktivnost i fokusirate kako bi je izvršili. Glavni uzrok neizvršenja aktivnosti jeste manjak fokusiranosti na ono što je važno.

3. Zapisujte

Kada imate veliki broj odgovornosti i obaveza nemoguće je sve pamtiti stoga uvijek sa sobom nosite rokovnik i kalendar. Najbolje ideje se uvijek rađaju spontano i važno ih je zapisati.

Pažljivo planiranje i zapisivanje u kalendar će vam omogućiti da znate koliko je neka aktivnost trajala i kako trošite svoje dragocjeno vrijeme. Ovo će vam pružiti uvid u to koliko vremena trošite na nebitne aktivnosti i omogućiti da svaki sljedeći dan bolje isplanirate.

4. Koristite prednosti tehnologije

Mnoštvo je aplikacija i servisa koje omogućavaju pristup važnim dokumentima online i olakšavaju organizaciju aktivnosti. Iskoristite prednosti koje vam tehnologije i internet pružaju, pronađite aplikacije koje vam najviše odgovaraju i redovno ih koristite.

5. Raspoređujte zadatke

Mnogo je lakše upravljati svojim vremenom ukoliko oko sebe imate tim ljudi kojem vjerujete. Uputite ljude u svoj biznis i uspostavite efikasnu komunikaciju tako da se u potpunosti možete osloniti na njih i posvetite važnijim aktivnostima. Na taj način prebacit ćete dio odgovornosti na druge, oslobodit ćete se pritiska i u potpunosti posvetiti svojim klijentima, piše studomat.ba.

Imajte u vidu da nije moguće da sve završite sami i u jednom danu. Dozvolite drugima da vam pomognu i prepustite im dio odgovornosti. Da biste bili u mogućnosti da se u potpunosti posvetite i pomognete svom klijentu, na prvom mjestu morate dobro da se organizirate.

(www.jabuka.tv)