Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvala je Vijeće ministara BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoji revidiranu Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina na čije unapređenje je utrošeno mnogo vremena i u kojoj je preciziran rok do 2023. godine kada bi trebali biti riješeni svi slučajevi pred sudovima u BiH.

Vijeće ministara BiH trebalo ju je razmatrati na sjednici u srpnju ove godine, ali tijekom sjednice ta točka skinuta je s dnevnog reda sjednice i još uvijek nije uvrštena na dnevni red neke od sljedećih sjednica, a Misija OSCE-a podsjeća da veliki trud uložen u izradu revidirane strategije ne treba biti uzalud.

Pojačano zanimanje javnosti

Misija OSCE-a danas je na press-konferenciji u Sarajevu predstavila izvještaj o zapažanjima Državne strategije i Nacrta revidirane strategije i u tom izvještaju su objedinjene informacije o napretku koje je postiglo bh. pravosuđe od usvajanja prvobitne Državne strategije 2008. godine.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton pojasnio je kako je izvještaj izrađen kao odgovor na pojačano zanimanje javnosti u proteklom razdoblju za provođenje Strategije, a zaključeno je da je ona velikim dijelom bila uspješna, što je dovelo do pozitivnih rezultata u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

''Do kraja 2017. godine pravosudne institucije u BiH procesuirale su 473 predmeta ratnih zločina, uključujući i većinu predmeta iz 'kategorije A', kako ih okarakterizirao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Stoga, optužbe javnosti da su pravosudne institucije ove predmete krili ili ignorirali, u cijelosti su neutemeljene'', kazao je Berton.

Sudovi sposobni za manje složene predmete

Ocijenio je da je tijekom proteklih godina pravosuđe u BiH postiglo veliki napredak u okončavanju ovih i drugih predmeta ratnih zločina, a ta postignuća velikim dijelom mogu se pripisati značajnoj materijalnoj pomoći Evropske unije i međunarodne zajednice, uključujući i Misiju OSCE-a.

''U proteklih nekoliko godina sudovi u entitetima i Brčko Distriktu BiH su pokazali da su u potpunosti sposobni za rad na manje složenim predmetima ratnih zločina na pravedan i efikasan način, te uz puno poštivanje prava žrtava'', istaknuo je Berton.

Ipak, bilo je i izazova poput činjenice da Tužiteljstvo i Sud BiH nisu uspjeli procesuirati sve najsloženije predmete do kraja 2015. godine, kao što je to predviđeno prvobitnom Strategijom, ali Berton smatra da će predložena Revidirana strategija doprinijeti konačnom postizanju pravde za žrtve ratnih zločina u BiH.

No, osim što su za postizanje pravde i okončanje nekažnjivosti za te teške zločine potrebni dalji veliki napori cjelokupnog pravosudnog sektora, Berton je naglasio da je također potrebno i postojanje političke volje i podrške.

5.300 osumnjičenih

Veleposlanik Republike Italije, koja predsjedava OSCE-om, u BiH Nicola Minasi napomenuo je da je vladavina prava od ključnog značaja zbog čega i podržavaju napore pravosudnih institucija u BiH u provođenju istraga i krivičnom gonjenju najtežih ratnih zločinaca.

''Postizanje pravde za žrtve takvih zločina zahtijeva potpuno utvrđivanje činjenica i jasnu sliku u vezi sa zločinima počinjenim tokom rata u BiH. Efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina stvorit će snažnu osnovu za otvaranje novog poglavlja u bh. budućnosti'', naglasio je Minasi.

Prijave o počinjenju zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i zločina genocida svakodnevno se primaju kod nadležnih organa zbog čega danas nije bilo moguće reći točan broj osumnjičenih za takva krivična djela, ali se procjenjuje da ih je oko 5.300.

Nova strategija uvodi revidirane kriterije za ocjenu složenosti nekog predmeta, uvodi poboljšanog procesa harmonizacije sudske prakse, povećava se nadzor i kontrola Nadzornog tijela nad implementacijom strategije te uvodi promjene koje će poboljšati mjere zaštite za one koji traže naknadu od počinitelja.