Četrdeset posto od otprilike pola milijuna vrsta biljaka i gljivica na rubu je izumiranja i prijeti im nestanak, objavili su britanski znanstvenici.

U izvještaju britanskih Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) u kojem je sudjelovalo 210 znanstvenika iz 42 zemlje procjenjuje se da je 39,4 posto biljnih vrsta i gljivica na rubu izumiranja, što je za 18 postotnih bodova više nego u studiji iz 2016. godine. To se odnosi i na 723 vrste biljaka koje se koriste u medicini.

U izvješću se ističe da se brojne vrste biljaka koje predstavljaju potencijalni izvor hrane ili energije ne iskorištavaju dovoljno.

"Zajednice su predugo ovisne o premalo vrsta"

Znanstvenici su izbrojili 7093 vrste jestivih biljaka, ali 90 posto svjetske hrane dolazi od njih samo 15, a četiri milijarde ljudi oslanja se u cijelosti na rižu, kukuruz i pšenicu.

"Ovogodišnje izvješće odraz je svijeta koji je okrenuo leđa potencijalu biljaka i gljivica kao rješenju globalnog pitanja sigurnosti hrane i klimatskih promjena", rekao je Alexandre Antonelli, ravnatelj RBG-a.

"Zajednice su predugo preovisne o premalo vrsta", rekao je.

"Ne uspijevamo iskoristiti bogatstvo nevjerojatne bioraznolikosti koja nam se nudi i propuštamo priliku generacije", zaključio je Antonelli.