Sjetva sjemena za presadnice, kada je riječ o uzgoju na otvorenom, posebno kod manjih, hobi vrtlara, uobičajena je u trećem mjesecu. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću i iskusni, je izduživanje mladih biljčica koje najčešće dovodi do njihova propadanja.

Da biste izbjegli ovu pojavu, držite se sljedeća četiri pravila:

1. Dovoljno svjetla

Povrće koje uzgajamo iz sjemena, kao što su rajčica, paprika, patlidžan, tikvice, krastavci i sl. su toploljubive biljke koje vole i trebaju za svoj razvoj, puno svjetla, od samoga početka. Zbog toga se drže na prozorskoj dasci ili mjestu gdje će imati dovoljno dnevne svjetlosti.

U slučaju da su na mjestu okrenutom na sjevernu, istočnu i zapadnu stranu, pojačajte osvjetljenje pomoću reflektirajućih materijala, kao što su bijele ili aluminijske folije. Ako ih postavite na južnoj strani, pazite da ih sunce, koje može biti jako u najtoplijem dijelu dana, ne sprži.

Također, možete koristiti umjetnu rasvjetu kao što su kao što su LED ili fluorescentne svjetiljke.

2. Optimalna temperatura

Pazite da temperatura u prostoru za presadnice bude optimalna za rast biljaka. Previsoka može potaknuti izduživanje biljaka. Pokušajte ju održavati između 18°C i 24°C tijekom dana i nešto nižu noću. Nakon što biljke postanu jače i razviju se, možete ju postupno smanjivati. To može biti osobito važno ako ste počeli s višom temperaturom kako biste potaknuli klijanje i rani rast biljaka, ali nakon što su dovoljno razvijene, mogu podnijeti niže temperature.

3. Dajte im zraka

Dobra cirkulacija zraka važna je za zdrav rast biljaka i sprečavanje izduživanja. Redovito zračite prostor, ali pazite da mlade biljke nisu izložene direktnom strujanju zraka. Možete koristiti ventilator kako biste smanjili vjerojatnost nagomilavanja topline i vlažnosti. Postavite ga tako da ne puše izravno na na biljke.

4. Oprezno sa zalijevanjem

Pravilno zalijevanje je također je vrlo važno u ovom periodu, a ako je prečesto, može potaknuti brzi rast, izduživanje i propadanje. Pazite da biljke ne budu ni previše suhe ni previše vlažne. Zalijevajte ih samo kada je supstrat suh na dodir.

Voda ne smije biti prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC, piše Agroklub.