Pandemija covida-19 snažno je usporila borbu protiv siromaštva kod najmlađih te 333 milijuna djece još uvijek živi u uvjetima ekstremnog siromaštva, stoji u izvješću UNICEF-a i Svjetske banke. UN-ova agencija upozorava da svako šesto dijete u svijetu živi s manje od 2.15 dolara dnevno te navodi da bi 30 milijuna djece bilo izašlo iz siromaštva da nije bilo pandemije.

"Teške krize kao posljedice covida-19, ratova, klimatskih promjena i gospodarskih šokova zaustavile su napredak i ostavile milijune djece u ekstremnom siromaštvu. Svijet u kojem 333 milijuna djece žive u ekstremnom siromaštvu, lišeno ne samo najosnovnijih potreba već i dostojanstva, životnih prilika i nade, jednostavno je nedopustiv", rekla je generalna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Velik rast dječjeg siromaštva u subsaharskoj Africi

Ekstremno siromaštvo pogađa čak 40 posto djece u subsaharskoj Africi. Iako se u ostalim područjima svijeta posljednjih godina bilježi pad dječjeg siromaštva, subsaharska Afrika ima velik porast, ponajprije zbog galopirajućeg demografskog rasta, pandemije i katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama.

Luis Felipe Lopez-Calva, direktor Svjetske banke za pitanja siromaštva i jednakosti, rekao je da se tu djecu ne smije napustiti. "Okončanje siromaštva djece je politički izbor", rekao je Lopez-Calva.