Novih 316 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u subotu u Bosni i Hercegovini, izvijestili su tijekom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Zaraza je pri tom potvrđena kod 197 osoba s područja Federacije BiH te kod 119 iz Republike Srpske. U petak je bilo 310 novozaraženih.

Najviše zaraženih je Tuzlanskoj županiji- 73 i Županiji Sarajevo 72, zatim u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 18, u Zeničko-dobojskoj 17, šest u Srednjobosanskoj, pet u Bosansko-podrinjskoj, četvoro u Unsko-sanskoj i jedno u Zapadno-hercegovačkoj županiji.

Ovaj najveći rast broja zaraženih u jednom danu u BiH od pojave koronavirusa potvrđen je nakon što je u protekla 24 sata u laboratorijima testirano nešto više od 1500 uzoraka, navodi HIna.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je potvrđeno 60 takvih slučajeva s slijedi Banja Luka s 27 novozaraženih.

U BiH su na snazi pojačane mjere higijensko-epidemiološke zaštite uz zabranu okupljanja više od 50 osoba.

Od ponoći je stupila na snagu i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske po kojoj je osobama s putovnicom BiH privremeno zabranjen ulazak u Hrvatsku uz iznimku onih koji imaju opravdani razlog.

U takve se ubrajaju i turisti s potvrdama o uplaćenom smještaju no i oni moraju posjedovati dokaz o provedenom PCR testiranju na koronavirus s negativnim rezultatom koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Osobe iz BiH s hrvatskom putovnicom u Hrvatsku mogu ulaziti bez ograničenja jer ih se tretira kao i sve druge državljane članica EU za koje nema restrikcija.

Detaljne informacije o oboljelima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bit će obzanjene kad ih objavi Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.