Ispred spomen obilježja u Počitelju održan je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima u sklopu obilježavanja 30. obljetnica od vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga "Lipanjske zore" u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Svake godine u Počitelju se okupe predstavnici obitelji poginulih branitelja, udruga i vlasti kako bi odali počast braniteljima koji su u ovoj akciji dali živote.

30. obljetnica Lipanjskih zora - akcije koja je prethodila Oluji - 30. obljetnica

Vijence su tako i ove godine, ispod spomen obilježja u Počitelju, položila i svijeće zapalila mnogobrojna izaslanstva, od lokalne do državne razine.

Na skupu je istaknuto kako je u akciji "Lipanjske zore" potučen korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

30. obljetnica Lipanjskih zora - akcije koja je prethodila Oluji - 30. obljetnica

''Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnje djelovanje hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana", prisjetili su se okupljeni branitelji.

''Tog lipnja krenuli smo preko Neretve, svi mi iz raznih gradova Hercegovine, i imali smo ogromnu želju da krenemo i ostvarimo taj veliki cilj, jer to je bila prva velika vojna operacija HVO-a, a za nas jako važna'', dodali su branitelji.

Bljesak.info