Europska unija nastavit će pružati podršku Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) koja vlastima Bosne i Hercegovine pomaže pri pronalaženju i identificiranju osoba koje se još uvijek vode kao nestale u sukobu iz 1990-ih.

U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Europska unija je osigurala tri milijuna eura kako bi omogućila nastavak ICMP-ovog rada tijekom naredne tri godine.

Nova sredstva omogućit će ICMP-u da vodi politički dijalog s vlastima u BiH i obiteljima nestalih s ciljem izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK.

ICMP će nastaviti podržavati BiH i svojom forenzičkom ekspertizom, uključujući pomoć pri ekshumacijama masovnih i pojedinačnih grobnica kao i podršku u provođenju identifikacija zasnovanih na analizi DNK.

''Stalna podrška Europske unije ICMP-u ima za cilj podržati njihove napore u rješavanju nepoznatih sudbina nestalih osoba, kao i pomoći vlastima da ispune svoje obaveze prema obiteljima nestalih. Obitelji imaju pravo znati sudbinu svojih nestalih srodnika. To nije samo naša zajednička moralna dužnost, već doprinosi i jačanju vladavine zakona, mira i stabilnosti u zemlji'', rekao je veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

EU i ICMP nastavit će pomagati Institutu za nestale osobe BiH i Tužiteljstvu u rješavanju NN slučajeva i mogućih pogrešnih identifikacija putem dodatnog prikupljanja referentnih uzoraka i tehničke forenzičke antropološke pomoći u mrtvačnicama, u suradnji sa regionalnim vladama.

''Sredstva Europske unije omogućit će ICMP-u nastavak pružanja pomoći vlastima BiH da ispune svoju zakonsku obavezu provođenja istrage o slučajevima nestalih osoba, što je do sada rezultiralo pronalaženjem najvećeg broja osoba u postkonfliktnim područjima. TIsuće ljudi i dalje se vode kao nestali i napori da se oni pronađu moraju biti nastavljeni. Pored toga, BiH je domaćim i međunarodnim zakonima obavezana osigurati prava obitelji nestalih, uključujući punu primjenu Zakona o nestalim osobama u BiH'', rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Napori koje je predvodio ICMP omogućili su pronalaženje i identificiranje više od 70 posto od oko 40.000 osoba čije je nestanak prijavljen po okončanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih, priopćeno je.