Ponekad se zaštita zdravlja zimi čini kao nemoguća misija, ali svejedno se ne bi trebala zanemarivati.

Osim stresa koji se javlja kako se bliže blagdani, tu je i sezona gripe i prehlada, a COVID je i dalje razlog za zabrinutost. Puno ukusne hrane, masnih umaka i slatkiša sigurno posao ne olakšava.

Osim borbe protiv virusa i bakterija, a i slatkiša, tu je i visoki krvni tlak koji predstavlja rizik za zdravlje i zimi, a sve kao posljedica spomenutih navika ali i utjecaja hladnog zraka na krvne žile. Na sreću, postoje stvari kojima možete utjecati na kontrolu krvnog tlaka i očuvati svoje zdravlje i ove zime. Savjete daje Joanna Wen, savjetnica za zdravlje i osnivačica Spices & Greens koja ističe kako je prioritet zdrava prehrana, odmor i kvalitetan san. Evo što još savjetuje.

1. PAZITE NA ZDRAVU PREHRANU

Ovaj bi savjet mogao biti najvažniji: kada je u pitanju cjelokupno zdravlje, pa i krvni tlak, zapamtite da je prehrana uvijek iznimno važna.

Upravo zato Wen navodi da je najbolja stvar za kontrolu krvnog tlaka i zimi zdrava i pravilna prehrana. Savjetuje da jedete puno svježeg povrća i voća, pazite na unos soli, a naravno da se treba i smanjiti unos procesuiranih namirnica koje su jako štetne za zdravlje. Savjetuje da umjesto soli koristite začine kako bi obrocima dodali okusa ali i doprinijeli zdravlju organizma. Češnjak i paprika će pomoći kod regulacije tlaka

2. ODMARAJTE

Zima može značiti i stres jer su u tijeku pripreme za blagdane. Ipak, nikada ne biste trebali podcjenjivati slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za odmor i opuštanje. Upravo je odmor važan kako za mentalno zdravlje tako i za psihičko. Ako odmor smatrate prioritetom vjerojatno ćete i primijetiti da će to utjecati na razinu krvnog tlaka.

Wen savjetuje da isprobate aktivnosti koje umiruju, poput meditacije i joge koja će opustiti mišiće i smanjiti razinu stresa, dva važna faktora za snižavanje krvnog tlaka.

3. KVALITETAN SAN JE PRIORITET

Osim opuštanja, važno je i dozvoliti sebi da se dobro odmorite tijekom noći. Manjak sna povezan je s povećanim rizikom za srčane bolesti, šećernu bolest, pretilost, bubrežne bolesti, razvoj demencije i ono što je posebno aktualno manjak spavanja rezultira slabijim imunitetom! Kako prepoznati da patite od manjka sna? Tijekom dva tjedna vodite evidenciju koliko sati spavate? Ako spavate prosječno manje od sedam sati, u manjku ste spavanja. Rješenje je na dohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno vrijeme spavanja i kroz desetak dana zamijetit ćete razliku.

Wen savjetuje dodatne promjene: Prije odlaska u krevet isključite sve aparate, to se odnosi na i na mobitel i laptop. Spavajte u nešto hladnijoj prostoriji, a prethodno možete koristiti neke od vježbi za relaksaciju poput istezanja i joge kako bi se opustili a tako i kontrolirali stres, što će sve voditi do poboljšanja slike krvnog tlaka, prenosi Ordinacija.hr.