Švedski veleposlanik u BiH Fredrik Schiller i rezidentni koordinator UN u BiH Yuri Afanasijev potpisat će u utorak, 2. prosinca u Sarajevu sporazum o sufinanciranju u oblasti energetske efikasnosti, vrijedan 3,7 milijuna eura.

Ovaj sporazum omogućit će značajne uštede energije u javnim objektima širom BiH, te provođenje niza aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti, priopćeno je iz UNDP-a. U priopćenju se dodaje da su aktivnosti, koje će biti provedene do 2017. godine, od izuzetne važnosti za BiH, koja troši 20 posto BDP-a na energiju, što je tri puta više od zemalja EU, prenosi Srna.

Sporazum će biti potpisan u okviru projekta 'Zeleni ekonomski razvoj' (GED), koji provodi UNDP u suradnji sa Fondom za zaštitu okoline Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

U okviru projekta GED do 2017. godine bit će provedeno 45 projekata energetske efikasnosti uz sufinanciranje lokalnih partnera.

"Projektom GED bit će omogućeno otvaranje novih 'zelenih' radnih mjesta i osnaženi kapaciteti domaćih institucija i profesionalaca koji se bave pitanjima energetske efikasnosti", navodi se u priopćenju. Sporazum će biti potpisan u Zgradi UN u Sarajevu u 10 sati, a predviđeno je da se novinarima obrate Schiller i Afanasijev.