Britanska tvrtka Thompson and Morgan uspješno je razvila biljku koja istovremeno rađa plodove rajčice i krumpira. Biljka nazvana TomTato može uroditi s više od 500 cherry rajčica na stabljici, dok ispod zemlje rastu plodovi bijelog krumpira pogodni pečenje ili kuhanje.

Paul Hansford, direktor Thompson and Morgana, tvrdi kako su TomTato rajčice ukusnije od onih kupljenih u dućanu te da je njegova tvrtka na razvoj nove biljke utrošila cijelo desetljeće te dodaje da su uložili veliki trud u razvoj Tomatata. Naime, riječ je o vrlo sofisticiranom zahvatu u kojem stabljike rajčice i krumpira moraju biti identične kako bi se crijep primio.

Guy Barter iz Kraljevskog hortikulturnog društva kaže kako je TomTato uspio tamo gdje su drugi nisu, jer okus je bio problem kod sličnih biljki te dodaje da nisu previše obraćali pažnju na slične biljke u prošlosti,no tehnologija kalemljenja je napredovala zadnjih godina što je velika prednost.

TomTato je jednogodišnja biljka, a plodovi rajčice i krumpira dozrijevaju u isto vrijeme, Jedna se sadnica, visine desetak centimetara, u Velikoj Britaniji prodaje po cijeni od 36 maraka.