Avioni su čudesni strojevi već samim time što su u stanju ponijeti stotine tona na visinu od desetak kilometara. A to je tek početak priče.

1. Vrata na avionu praktično je nemoguće otvoriti. Koliko zbog unutarnjeg tlaka u kabini, a koliko zato što imaju poseban sustav kojima se brane o otvaranja tijekom leta. Šira su, naime, od samog otvora.

2. Boeing 747 u rezervoar može primiti 227.000 litara kerozina, koji teži čak 187 tona.

3. Contrails, tragovi ispušnih plinova koji izlaze iz motora, ponajviše se sastoje od vodene pare. Gusti, dugi tragovi stoga često mogu biti znak da se približava oluja.

4. Statistike govore da putnici koji sjede uz sam rep imaju 41 posto veće šanse preživjeti pad aviona nego oni uz pilotsku kabinu.

5. Letjelice Airbus A380, Boeing 787, ATR-600 i Bombardier C Series troše manje od tri litre goriva po putnika na svakih 100 kilometara, što ih čini energetski učinkovitijima čak i od nekih učinkovitih osobnih automobila.

6. Zrak u avionima se filtrira kroz iste filtere kakvi se koriste u bolnicama.

7. Uoči prinudnog spuštanja, avioni često izbacuju gorivo kako bi se olakšali. Gorivo do tla potpuno ispari.

8. Radari u avionu ne mogu predvidjeti turbulencije, tako da su one moguće i pri savršenom vremenu.

9. Sigurnosni standardi zahtijevaju od aviona da se u slučaju potrebe mogu isprazniti u samo minutu i pol jer je to vrijeme u kojem se požar koji bi eventualno izbio, može proširiti na kabinu.

10. Tijekom najvećeg dijela leta, avionom upravlja automatski pilot kako bi se uštedjelo gorivo, smanjio stres na posadu i slično. Nije uobičajeno, ali automatski pilot može avion i prizemljiti.

11. Većina pilota plaćena je samo za vrijeme provedeno tijekom leta. Znači ne i za dolazak na aerodrom, čekanje zbog odgoda, pripreme za let i odlazak s aerodroma.

12. Antonov AN-225 najveći je teretni avion na svijetu. S kraja na kraj je veličine nogometnog terena i izvorno je konstruiran za prijevoz svemirskih letjelica.

13. Najveći putnički avion na svijetu je Airbus A380. Jedan košta 433 milijuna dolara, na dva kata može primiti između 525 i 823 putnika.

14. Boeing 767 usisava u motore tijekom leta toliko zraka da reklamni cepelin može napuniti u sedam sekundi.

15. Boeing KC-135, avion cisterna, ima osam glavnih kotača i još dva pod nosom. U sebi sadrži toliko materijala da se iz njega mogu proizvesti automobilske gume za 25 prosječnih osobnih vozila.

16. Najmanji mlazni avion na svijetu je BD-5 Micro. Raspon krila može mu biti i samo četiri metra, a težak je samo 162 kilograma.

17. Na letovima apsolutno nije dozvoljena živa zbog snažne reakcije s aluminijem od kojega se sastoji oplata aviona. Zato, ako je neki avion bio izložen živi, odmah ide u karantenu, kako se tijekom leta ne bi raspao.

18. Lockheed SR-71 Blackbird, vojni izviđački avion, najbrži je na svijetu. Rekord od 3500 kilometara na sat drži već četiri desertljeća.

19. Prozori na kontrolnom tornju moraju biti nagnuta točno 15 stupnjeva od okomice kako bi se izbjegla refleksija svjetla od njih prema vani i prema unutra.

20. Na svim letovima službeni jezik je engleski. Stoga i svi kontrolori leta i svi piloti apsolutno moraju odlično vladati tim jezikom.

21. Klimatske promjene prouzročile su to da danas avionima puno češće nego u prošlosti prijete turbulencije. A to će se s dodatnim ispuštanjem CO2 još i pogoršati.

22. Turbulencije su najčešći uzrok nesmrtonosnih ozljeda u avionskom prometu.

23. 80 posto svih avionskih nesreća događa se tijekom prve tri i posljednjih osam minuta leta.

24. Svaki staklo s okvirom na pilotskoj kabini Boeinga 747-400 košta koliko i prosječni BMW.

25. Tijekom leta na avion djeluju čak četiri sile; potisak, povlačenje, težina i podizanje.