Tajana Vidakušić (21) iz Pleternice, na nedavnim Šokačim susretima u Vetovu kraj Kutjeva, nosila je narodnu nošnju staru oko 150 godina. Imala je nakit, od kojeg pojedini komadi potječu iz doba Osmanlijskog carstva.

Iako studira menadžment i kineziologiju, redovito s obitelji održava narodne običaje: - Od malih sam nogu članica KUD-a Rama, u kojem mi je i cijela obitelj. Na sebi imam službeno najstarije ramske gaće koje su nosile naše prabake, a stare su 150 godina, oko struka imam ramsku pavtu (nešto poput kopče na remenu ili pojasa djevičanstva) staru 300 godina, a u obitelji je od doba Osmanlijskog carstva – otkrila je Tajana.

Za njega je obitelj mogla dobiti jako puno novca, no predmet je obitelji neprocjenjiv. Na njezinoj nošnji isticale su se kovanice iz doba Franje Josipa iz 1809. godine. Ogrtač ili ćurdija, koji su se bojili jasenovom korom, njezini su preci izradili od ovčije vune, dok su opanci, iako stari 200-tinjak godina, kao novi. Nošnju je upotpunila vunenim čarapama, ogrlicom, košuljom, anterijom, pregnjačom i terkijom, ispod čega se nalaze i dva stara ručnika.

Strina Danica Vidakušić (52) tvrdi kako je nošnja neprocjenjiva: - Takvi primjerci ne mogu se pronaći ni u muzeju. Nadam se da će se i dalje prenositi s koljena na koljeno. Nitko ne bi rekao, ali krpa koju ima na glavi stara je 120 godina, no ne nosi se kad je prevelika vlaga – rekla nam je strina. Povjerila nam se i kako su njezini preci Tajaninu košulju tkali četiri godine.

Sve čisti i održava domaćim sapunima od slanine i sode kako bi zadržali bjelinu. Tajana je iz brojne obitelji, a baka Dragica (82), o kojoj smo pisali u travnju, ima šestero djece, 26 unučadi i 46 praunučadi.
 
24sata