Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da će projekt EU "Unapređenje i nastavak podrške parlamentima u BiH u poslovima europskih integracija", vrijedan 2,3 milijuna eura, omogućiti usvajanje najviših europskih parlamentarnih standarda u radu.

Projekt će biti financiran iz IPA sredstava EU, a trebalo bi da bude realiziran u naredne dvije godine.

Čubrilović je o ovom projektu danas u Banja Luci razgovarao s predstavnicima parlamenata Mađarske, Austrije i Hrvatske koji su nositelji ovog projekta i zahvalio im za obećanu podršku u okviru novog projekta, spriopćeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Cilj - jačanje kapaciteta

"Narodna skupština Republike Srpske dat će maksimalan doprinos realizaciji ovog projekta, kao što je to činila i ranijih godina", rekao je Čubrilović.

Predstavnik Narodne skupštine Mađarske i rukovoditelj projekta Zoltan Horvat zahvalio je Čubriloviću za angažman i odgovorno sudjelovanje parlamenta Srpske u ranija dva projekta, piše Srna.

"Cilj novog projekta je jačanje kapaciteta službi Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Skupštine Brčko distrikta, kao i županijskih skupština u obavljanju poslova u vezi s procesom europske integracije zemlje", istaknuo je Horvat.

Na sastanku je naglašeno da je jačanje i unapređenje rada parlamentarnih službi, uz intenziviranje međusobne parlamentarne suradnje u BiH, potrebno zbog ubrzanja procesa pristupanja BiH Europskoj uniji i efikasnijoj primjeni akcijskih planova u procesu europskih integracija.

IT oprema

Istaknuto je da će iz IPA sredstava EU biti realiziran i projekt nabavke IT opreme i softvera za sve parlamente u BiH u vrijednosti od 1,7 milijuna eura.

O ciljevima i planovima za realizaciju novog projekta danas su s predstavnicima projekta razgovarali i generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin, kao i zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za europske integracije i regionalnu suradnju Aleksandar Glavaš i član Odbora Srđan Mazalica.