Skupina od 18 logističkih tvrtki zaobilazi Crveno more zbog napada na trgovačke brodove i preusmjerava ih na alternativnu rutu oko Afrike, objavila je Međunarodna pomorska organizacija (IMO). Značajan broj kompanija već je preusmjerio brodove na rutu oko Rta dobre nade "kako bi se napadi prorijedili i, naravno, kako bi se ublažio (njihov) utjecaj, posebno na pomorce", rekao je glavni tajnik IMO-a Arsenio Dominguez pred Vijećem sigurnosti UN-a u srijedu.

Jemenski Huti ometaju plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze. SAD je pak oformio međunarodnu koaliciju koja bi trebala jamčiti sigurnost plovidbe. Napadi predstavljaju "značajan međunarodni problem", požalile su se u zajedničkoj izjavi u srijedu vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog oceana.

Preusmjeravanje preko Rta dobre nade povećava troškove i odgađa dostavu robe za nekoliko tjedana. Francuska brodarska grupa CMA CGM najavila je da će od 15. siječnja udvostručiti vozarine za kontejnerski prijevoz na potezu od Azije do Mediterana.

Vozarina na ruti Azija-zapadni Mediteran iznosit će 6000 dolara po kontejneru od 40 stopa, stoji u obavijesti objavljenoj u utorak na web stranici CMA GMA. Na početku godine iznosila je 3000 dolara. Podigli su i vozarine na ruti prema Jadranu, na 6100 dolara po kontejneru od 40 stopa, i prema istočnom Mediteranu, na 6200 dolara. Vozarina na ruti prema Crnom moru iznosi sada 6300 dolara.