Nikola Tesla, najveći pronalazač prošlog tisućgodišnjeg perioda, čiji su radovi (prema njegovoj želji) vlasništvo čitave civilizacije, rođen je 10. srpnja 1856. godine u selu Smiljanu, kraj Gospića u Lici, u tadašnjem Austrijskom carstvu.

Ovaj veliki naučnik i pronalazač jedan je od najvećih umova u povijesti svjetske nauke, posebno elektrotehnike, i tvorac "novog tehničkog poretka".

Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prijenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator.

Otkrio je fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao niz izuma na kojima se zasniva suvremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prijenos električne energije.

Tesla je pionir radio-tehnike, bežične telegrafije, radara... Njegov višefazni sistem naizmjenične struje pokazao je vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Niagare.

Patentirao je stotine pronalazaka u oblasti naizmjenične struje, telekomunikacija, akustike i strojarstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu.

Povodom sto godina rođenja genija, 1956. godine, jedinica za mjerenje visokog napona dobila je Teslino ime, a tako je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Tesla je osmislio prvi daljinski upravljač na svijetu, i to za kontrolu malog broda. Prikazao ga je 1898. godine, ali ljudi nisu shvatili vrijednost izuma u tom trenutku.

Osmislio je prvu hidrocentralu na svijetu. Podignuta je na Niagarinim vodopadima još 1896. godine i proizvodila je struju za New York.

Godine 1893. na jednoj izložbi iskoristio je generator od 1.000 konjskih snaga za proizvodnju struje za 100.000 sijalica.

Tesla je vjerovao da njegov revolucionarni toranj može cijeli svijet da snabdijeva besplatnom električnom energijom. Međutim, toranj nije završen i sasvim je uništen 1917. godine, a točni nacrti za ovaj projekt još nisu pronađeni.

Imao je planove za tajno i vrlo moćno oružje. Postoje dokazi da je američka vojska pokušala da ga napravi, ali svi dokumenti su nestali i nikada nisu pronađeni.

Registrirao je više od 250 patenata. Među njima su svjećice, radio, Teslin transformator i mnogi drugi.

Tvrdio je da je izmislio zrak smrti, koji je mogao da šalje valove čestica kroz zrak, toliko snažne da bi bile u stanju da unište nalet deset tisuća neprijateljskih aviona, kada bi na njih bili ispaljeni sa udaljenosti od 320 kilometara.

Prema Tesli je nazvana mala planeta (ili asteroid) "2244 Tesla", a i krater na Mjesecu dobio je ime prema ovom velikom izumitelju.

Tesla je jednom rekao: "S vremena na vrijeme, u rijetkim intervalima, veliki duh otkrića pohodi zemlju da bi saopćio tajnu koja će unaprijediti čovječanstvo. On bira najsposobnijeg, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uho. Kao bljesak svjetlosti dragocjeno znanje dolazi" - govorio je Tesla.

Tesla je, govoreći o svojim rivalima na polju nauke i pronalazaštva, isticao: "Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje".

- Dan kada budemo točno znali što je "elektricitet" obilježit će događaj možda veći i značajniji od malo kojeg drugog koji je obilježen u povijesti čovjekovog rada - poručivao je Tesla.

Jednom je otkrio: "Htio sam da osvijetlim čitavu zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane novo Sunce. Svjetlost bi sijala oko ekvatora kao prsten oko Saturna".