Nekoliko tisuća građana u srijedu je sudjelovalo u prosvjednoj šetnji jablanicom te tako dalo podršku Enisi Klepo, djevojci koju je poslodavac pretukao nakon što je tražila svoj zarađeni novac.

Bljesak.info na uvid je dobio 11 zahtjeva organizatora prosvjeda, a koje prenosimo u cijelosti:

Zahtjevi:

1. Hitno i ubrzano postupanje u slučaju nasilja nad Enisom Klepo.

2. Krivična odgovornost za nasilnika i suučesnike u nasilju te brzo i transparentno procesuiranje u skladu s važećim zakonodavstvom.

3. Ojačavanje pravnih mehanizama: Tražimo pooštravanje kazni za počinitelje nasilja nad ženama te efikasno provođenje zakona kako bi se osiguralo da svaki slučaj bude procesuiran u skladu sa zakonom.

4. Pozivamo sve nadležne inspekcije da redovno vrše inspekcijski nadzor.
 


5. Tražimo da konačno počne rad Zavoda za besplatnu pravnu pomoć HNŽ, čiji je rad od izuzetnog značaja za sve građane HNŽ. Također, tražimo da Vlada HNŽ bez odlaganja imenuje direktora/icu Zavoda s obzirom da je natječajna procedura završena i da se samo čeka imenovanje direktora/ice.

6. Podrške žrtvama: Zahtijevamo pristup kvalitetnoj emocionalnoj, psihološkoj i pravnoj podršci za sve žrtve nasilja, uz osiguravanje i dostupnih centara za pomoć.

7. Dosljedna primjena i provedba odredbi Zakona o radu FBiH kako bi se osiguralo sigurno radno okruženje te u što skorijem roku izmjena Zakona o radu FBiH kako se vratilo dostojanstvo radnicima.

8. Zahtijevamo temeljitu istragu svih slučajeva nasilja na radnom mjestu, s ciljem da se identificiraju počinitelji i da se poduzmu odgovarajuće sankcije u skladu s važećim zakonodavstvom.

9. Edukacija i prevencija: Pozivamo vlast i obrazovne institucije da implementiraju obvezne programe edukacije o jednakosti spolova i prevenciji nasilja nad ženama.

10. Poštovanje svih Konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala.

11. Zahtijevamo da se ratificira Konvencija 190 MOR protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu.

Prosvjed je organiziralo Udruženje žena Nere u suradnji s Udruženjem žena Most Jablanica, Udruženjem Dignitet Mostar, Udruženjem Inicijativa građanki i građana Mostar, Udruženjem žena Univerzum Mostar i Udruženjem "Ja bih u EU" iz Sarajeva.

Na slobodi

Podsjetimo, 2. kolovoza policiji u Jablanici je prijavljen slučaj premlaćivanja djevojke K.E. (1995.). Slučaj je prijavila majka pretučene djevojke, a za napad je osumnjičen vlasnik hotela "Jablanica" A.Dž. koji je ujedno i poslodavac pretučene djevojke.

Iz Tužiteljstva HNŽ za Bljesak.info su kazali kako su odmah po saznanju uključeni u ovaj slučaj te su od PU Konjic zaprimili Izvješće o počinjenom kaznenom djelu, sa prilozima, protiv A.DŽ. (1979.), iz Jablanice te temeljem tog Izvješća donijeli Naredbu o provođenju istrage zbog kaznenog djela 'Teška tjelesna ozljeda' iz čl. 172. st. 1. KZ F BiH počinjenog na štetu oštećene E.K., iz Jablanice.

"Osumnjičeni je dana 01.08.2023. godine po lišenju slobode od strane policijskih službenika PU Konjic zadržan 24 sata, a potom po Naredbi tužitelja zadržan još 24 sata, u kojem roku je osumnjičeni ispitan te je pribavljena određena dokumentacija od Policijske uprave Konjic", istaknuli su iz Tužiteljstva HNŽ.

Kako navode, "s obzirom da nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom, istraga u ovom predmetu je nastavljena u redovnoj proceduri".

Bljesak.info