Bishop Curry je 11-godišnjak kojeg je pogodio rašireni problem smrtnih slučajeva koji se dogode kad netko ostavi djecu zaključanu u vrućim autima.

Kad je vidio na vijestima da je na taj način preminula beba iz njegovog susjedstva došao je na ideju pravljenja posebnog uređaja.

Njegov otac, koji je inače inženjer u Toyoti, je medijima ispričao da ga je po dolasku s posla dočekao sin sa skicom izuma kojeg je nazvao Oasis (oaza).

Dječak je, naime, dizajnirao ventilator koji bi se automatski uključio ako bi unutrašnjost automobila dostigla određenu temperaturu. Uređaj treba stajati na naslonjaču za glavu, a točno mjesto ventilatora bi ovisilo o starosti djeteta i položaju sjedalice.

Uređaj otkriva i je li se vozilo zaustavilo, a koristi i GPS. Također otkriva sjedi li dijete u autu. Ako otkrije prisustvo djeteta, iz ventilatora započinje puhati hladni zrak preko unutarnjeg sustava hlađenja.

No, školarac Bishop Curry nije stao samo na tome. Uz GPS je dodao i Wi-Fi. Ako je onda ventilator uključen, ugrađena antena će Wi-Fi vezom kontaktirati roditelje djeteta. Ukoliko ne odgovore, sustav dojavljuje situaciju lokalnim vlastima.

Pomoću GoFundMe kampanje je već prikupljeno 50 tisuća dolara za nekoliko mjeseci, a mladi izumitelj je i registrirao patent i izradio 3D model uređaja.

Njegov otac je ideju predstavio kod svojih poslodavaca u Toyoti. Tamo su bili oduševljeni pa su poslali dječaka i oca na konferenciju o prevenciji dječjih ozljeda.Ondje je inovativni uređaj predstavljen proizvođačima autosjedalica, od koji se nekoliko njih zainteresiralo za proizvod.

Prije početka ikakve proizvodnje uređaj treba još doraditi i testirati.

Svake godine u vrućim automobilima diljem SAD-a umre gotovo četrdesetoro djece. Od 1994. g. zbog vrućine je u automobilima umrlo čak 804 djece.

"Ni jedan roditelj nije savršen, ali ovdje govorimo o greški nakon koje nema povratka", zaključio je otac maštovitog jedanaestogodišnjaka koji vjeruje da bi se uz Oasis mogao smanjiti broj umrle djece, piše Geek.hr.