Sve je više poznatih osoba, ali i stručnjaka, koji dan ne žele započeti bez vode s limunom, e kako ova jutarnja navika može promijeniti život na bolje.

1. Najbolji prijatelj mršavljenja

“Polifenoli u limunu mogu smanjiti osjećaj gladi. Kada popijete čašu vode, posebno prije jela, ona pomaže napuniti želudac i vi ćete pojesti manje nego što ste planirali“, svjetuje Erin Palinski-Wade, RD, certificirani edukator o dijabetesu. Voda s limunom je dobra opcija ako inače pijete sok od naranče jer ćete unijeti puno manje kalorija, a velike količine vitamina C.

2. Sprječava razvoj bolesti

Svi znamo da je vitamin C, kojeg se može pronaći u voću poput limuna, jako dobar zaštitnik imuniteta, a tako i voda s limunom može spriječiti infekcije.
„Određene kiseline u želucu služe kao barijera i štite od patogena koji bi mogli uzrokovati razvoj bolesti“, navodi Roxanne B. Sukol, medicinska ravnateljica klinike u Clevelandu.

3. Poboljšava probavu

Još je jedna hvale vrijedna uloga ove vode pomoć pri probavljanju hrane. „Određeni flavonoidi iz limuna pomažu kiselini u želucu obraditi hranu i tako pomažu cjelokupnoj probavi“, dodaje  Palinski-Wade te kaže kako se čini da topla voda ima najbolji utjecaj na probavu. Studija objavljena u magazinu Journal of the American Geriatrics Society pokazala je kako preko 30 posto muškaraca i žena koji se bore s gastritisom ustvari imaju problema s manjkom kiseline u želucu.

4. Prava doza vitamina C

Citrusno voće je izvrstan izvor vitamina C, a prema podacima, ¼ šalice soka limuna ga sadrži oko 23.6 mg, trećinu preporučene doze za žene, i četvrtinu za muškarce, piše Ordinacija.hr.

Ovaj "moćni" vitamin također omogućuje stvaranje kolagena koji se nalazi u kostima, ligamentima, krvnim žilama i tetivama. Vitamin C djeluje kao antioksidant, što znači da smanjuje štetni utjecaj slobodnih radikala na naše stanice i samim time nas štiti od bolesti. Iako ga obično spominjemo kao najvažniji vitamin koji moramo unositi ako se želimo zaštititi od mnogih bolesti, vitamin C je pravi odgovor za stres! Svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem štiti organizam te potiče prirodni imunitet. Također je ustanovljeno kako su osobe čija prehrana sadrži veću količinu vitamina C tri puta zaštićenije od razvijanja artritisa u odnosu na osobe koje ne konzumiraju dovoljno ovog vitamina.

5. Sprečava dehidraciju

Nije ovo direktan utjecaj limuna, ali ako pijete vodu s okusom možda ćete je i piti više. Bilo kakva tekućina je dobra, no kako se većina ljudi muči s dovoljnom konzumacijom vode, za njih je limun idealan dodatak jer će ju učiniti privlačnijom. Iako je pravilo da se popije par litara vode, nutricionisti su shvatili da to ovisi o tome koliko kilograma imate, pa će tako 2 litre vode biti dovoljna količina za osobu koja ima 60 kilograma.

6. Pomaže radu jetre

Još jedna dobrobit vode s limunom je ta da će pomoći jetri da bolje filtrira otpade. „konzumacija tekućine će pomoći cijelom organizmu da radi kako treba, a jedan važan organ je i jetra, dodaje Palinski-Wade. “Dodajem kako su i studije provedene nad životinjama otkrile kako voda s limunom može zaštiti jetru od toksina i smanjiti u njoj postotak masnoće“.  Jetra je prirodan mehanizam za izbacivanje toksina iz tijela, pa dok detoksikacijska svojstva ovog napitka nisu dokazana, sigurno je da će jetra bolje raditi.

7. Povećava razinu kalija

Kalij obično povezujemo s bananama, ali i limun je dobar izvor, a može se primarno pronaći u voću i povrću. Kalij štiti krvne žile od oksidativnog oštećenja i stijenke krvnih žila od zadebljanja, osnovni je element koji utječe na rad metabolizma i prijenos signala među živcima. Pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tekućine i ravnoteže minerala. Budući da je kalij važan za regulaciju tekućine, ne čudi da smanjenjem koncentracije istoga osjećate ekstremnu žeđ, a koža se suši. Pripazite na česte odlaske u toalet jer putem mokraće gubimo najviše toga minerala.

8. Potiče rad crijeva

Uz to što će pomoći crijevima i jetri, voda s dodatkom limuna može biti jako dobar način da vas potakne na odlazak na toalet. „Povećani unos tekućine može potaknuti pravilan rad crijeva, a ako dodamo toj vodi limuna i zbog toga je popijemo više, neredovita probava prestaje biti problem“, dodaje Palinski-Wade says.

9. Sprečava nastanak bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenci nastaju često kao posljedica dehidracije, pa je sasvim sigurno i to dobar razlog zašto dodati limun vodi. Bubrežni kamenci predstavljaju jedan od najčešćih poremećaja urinarnog sustava. Sastoje se od kristala koji se obično talože iz kalcija i mokraćne kiseline u urinu te se potom nakupljaju najčešće u središtu bubrega. Bubrežni kamenci mogu biti praćeni iznimno jakim bolovima uslijed pritiska na mokraćni kanal. Češće se pojavljuju kod muškaraca, a najčešće pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina. Osoba koja jednom oboli od bubrežnog kamenca, ima veću vjerojatnost ponovnog razvijanja bolesti. Važno je dodati kako kiselost limuna može spriječiti pojavu bubrežnog kamenca.

10. Osvježava dah

Ako želite osvježavajući dah, ovaj bi napitak i tu mogao biti od pomoći. Citrusi iz vode s limunom mogu spriječiti razvoj bakterija u usnoj šupljini, što će dovesti do svježeg daha. Ipak je i važno znati da će ta ista kiselina kroz dulji vremenski period oštetiti zubnu caklinu. Možete ju piti na slamku kako biste spriječili kontakt kiseline sa zubima.

11. Može ubrzati rad metabolizma

Voda s limunom je odličan dodatak jutarnjoj rutini jer će ubrzati metabolizam i tako vam pomoći da ostanete aktivni i ne nakupljate kilograme. Tekućina i aktivnost su se pokazali kao dobri pokretači metabolizma, a vaš je cilj popiti najmanje 8 dcl vode u danu kako bi metabolizam profitirao i pomogao vam da nemate stalnu potrebu za hranom.