Tvoj balkon može biti prekrasan dekorativni kutak stana, mirna oaza za opuštanje i odskočna daska s koje krećemo u svakodnevnu užurbanost, a što je više cvijeća na njemu, bit će ljepši, a mi bliže prirodi. No, nemaju svi "zelenu ruku" pa da im svaka grančica koju zataknu u zemlju postane prekrasan cvijet. Zato donosimo 11 balkonskih biljaka šarenih cvjetova ili lišća, mirisnih, a koje ne zahtjevaju puno brige da bi preživjele.

1. Neven

Lako se održava i otporan je na štetočine i jaku sunčevu svjetlost. Neven je jedna od najboljih biljaka za balkon, osobito u toplim klimama.

2. Begonije

Begonije se lako uzgajaju - drži ih u laganoj sjeni i cvjetat će cijelog ljeta.

3. Fuksija

Ova biljka s višegodišnjim cvijetom voli sjenu i najbolje izgleda u visećim košarama.

4. Hortenzija

Stvara lijepe sferične cvjetove ružičaste ili plavo-ljubičaste boje, ovisno o pH vrijednost zemlje u koju je posađena. Što je tlo kiselije, cvjetovi će biti intenzivnije plavi. Trik kojim to možeš postići: u zemlju umetni nekoliko čavala ili je prekrij borovim iglicama. Hortenzija voli hladovinu i vlažno tlo pa je idealna za sjenovite balkone.

5. Gazanija

Sunčano-žute tratinčice, rodom iz Afrike, savršene su za balkone orijentirane na jug i zapad - cvijeće im se otvara sa suncem i zatvara u ranim večernjim satima.

6. Lobelija

Ovo je grmolika biljka niskog rasta. Izgleda dobro u visećim košarama, a s njome u istoj tegli možeš uzgajati i puno drugog cvijeća kako bi stvorila zanimljivi cvjetni "aranžman".

7. Kolej

Ova grmolika biljka ima uspravne stabljike duljine 50-100 cm. Biljka ima prepoznatljive nazubljene listove. Ima mnogo sorti s različitim bojama lišća, tako živopisnim da izgledaju vrlo dekorativno i bez cvijeta.

8. Petunija

Kada je riječ na najboljim biljkama za balkon, pobjednik je petunija. Jedan od najrasprostranjenijih cvjetova dolazi u raznim bojama i lako se uzgaja. Traži čestu i obilnu gnojidbu i puno sunca.

9. Hosta

Hosta je višegodišnja biljka koja ne traži puno održavanja, cvjetovi su joj sitni i bijeli, neupadljivi uz veliko i dekorativno lišće zbog kojeg se prvenstveno i uzgaja. Boje lišća su zelena, plavkasta, bijela, zlatna, a bezbroj jedinstvenih šarolikih kombinacija dolazi i u mnogim oblicima.

10. Nemesia

Lako se uzgaja te ima šarene i lijepe cvjetove. Nemesia je pogodna za viseće košare i posude i lako se uzgaja na balkonima.

11. Prkos

Možeš ga uzgajati i u najmanjem prostoru i jedno je od najmanje zahtjevnog cvijeća za balkon.

miss7.24sata.hr