Idejom, vizijom i realizacijom ciljeva mostarska tvrtka Marinada ove je poljoprivredne sezone učvrstila vodeći status u prehrambenoj industriji u BiH i šire, piše Večernji list BiH.

Uz modernu tvornicu koja je pri kraju gradnje u Kruševu nadomak Mostara, okupili su nekoliko desetaka kooperanata, braniteljskih zadruga, OPG-ova i individualnih proizvođača rajčice i paprike s područja Širokog Brijega, Ljubuškog, Čitluka, Čapljine, Livna, Stoca i drugih dijelova Hercegovine. Tvrtka, osim suradnje s hercegovačkim poljoprivrednicima, ima i oko 16 hektara vlastitih nasada.

Oživjela polja

Prema podacima iz tvrtke, ove je godine premašen prošlogodišnji prinos od 450 tona i sada se očekuje više od 1000 tona najkvalitetnije rog-paprike, što je oko jedne četvrtine proizvodnje Marinadina strateškog partnera Podravke, hrvatske prehrambene industrije europskih razmjera. I upravo ta suradnja dviju tvrtki donosi preporod u Hercegovinu. Sve više hercegovačkih obitelji počinje uzgajati rajčicu i papriku za potrebe Marinade i Podravke. Kapitalni projekt oživio je hercegovačka kraška polja, a brojne obitelji, umjesto odlaska u inozemstvo u potrazi za boljim životom, ostaju i počinju novi posao.

Među jednim od najistaknutijih je peteročlana obitelj Čolak iz Ljubuškoga, koja je i ove godine ostvarila izvrstan rezultat i Marinadi isporučila stotine tona najkvalitetnije rajčice i rog-paprike koje će u Podravkinim proizvodima pronaći put do najizbirljivijih potrošača diljem EU-a. Suvremeni proizvodni pristup, navodnjavanje sustavom “kap po kap” uz odgovarajuće tretmane i obilje sunca, rezultirao je već prepoznatljivim najkvalitetnijim proizvodima. Prema predviđanjima, a na temelju dosadašnje prakse, i iduće sezone očekuju se nove površine zasađene paprikom i rajčicom.

Riješen otkup

– Uz kontrolirani nadzor, u Hercegovini se mogu proizvesti velike količine povrća, ovdje nikad nije bio problem proizvesti robu, problem je uvijek bio otkup. Na ovaj način u suradnji s Marinadom i Podravkom rješava se taj gorući problem otkupa poljoprivrednih proizvoda – rekao je za naš list magistar agronomije Antonio Ćorić, direktor proizvodnje u Marinadi. Zahvaljujući još uvijek očuvanom tlu, zraku i vodi, proizvodnja hrane u Hercegovini ima sjajnu budućnost. To su strateški prepoznale Marinada i Podravka.

Uz najviše ekološke standarde, primjenom čistih tehnologija, bez uporabe opasnih kemikalija, uporabom suvremenih tehnoloških dostignuća u prehrambenoj industriji, uz uštedu energije, postižu se vrhunski dosezi u proizvodnji hrane po najvišim europskim standardima. Upravo to je rezultat suradnje ove vodeće hercegovačke prehrambene tvrtke i brenda Podravka i još jedan korak u prekograničnoj suradnji. Tako Hercegovina postaje i nova poljoprivredna regija. Ono što je nekad zauzimao duhan, koji su Hercegovci uzgajali “za ljutu muku”, kako nam kaže jedan sugovornik iz Marinade, to je sada proizvodnja hrane. Prema procjenama, od suradnje s Marinadom u plasmanu i otkupu proizvoda u Hercegovini prihod ostvaruju deseci obitelji, otvoreno je nekoliko stotina radnih mjesta.