Tijekom ljetnih mjeseci biljkama je potrebno mnogo vode da bi preživjele visoke temperature. Međutim, mnogi od nas griješe kada misle da će zalijevanjem biljaka i cvijeća u neograničenim količinama njih zaštititi od vrućine. Da bismo razjasnili nedoumice kada i koliko vode je potrebno vašim biljkama, otkrivamo vam 10 zlatnih pravila za zalijevanje cvijeća tokom ljetnih mjeseci.

Pravilo br. 1 – Odredite mjeru zalijevanja

Razvoj većine biljaka zavisi od procenta ravnomjerne vlažnosti. Međutim, često čim vidimo da zemlja oko biljke nije dovoljno vlažna, mi dodajemo još vode. Potrebno je ostaviti zemlju da se dovoljno osuši, pa tek onda dodati vode. Blago sušenje zemlje imat će bolji efekt na brži rast korijena nego konstantno zalijevanje.

Pravilo br. 2 – Zalijevajte rjeđe, ali temeljnije

Vaše biljke zalijevajte jednom do dva puta nedjeljno. To će biti dovoljno da osvježite biljke, pružite im vlažnost. Bolje je da cvijeće zalijevate rjeđe, ali većom količinom vode, nego s malo vode, a često.

Pravilo br. 3 – Zalijevajte u određenom dijelu dana

Iako neki to već znaju, potrebno je naglasiti da je biljke najbolje zalijevati tijekom kasnih večernjih ili ranih jutarnjih sati. S obzirom na to da je voda hladna, a zemljište toplo, ako ipak odlučite da je bolje zalijevati biljke po najvećoj vrućini, sjetite se da će sva voda mnogo brže ispariti i da će biljke brzo ostati bez vlažnosti. Također, ako ih zalijete uvečer, one će biti opskrbljene vodom i spremne će sačekati novi dan.

Pravilo br. 4 – Neka listovi ostanu suhi

Vlažno lišće postaje vrlo brzo oboljelo lišće. Ako ih navlažite i ostavite tako preko noći, stvorit ćete pogodno tlo za stvaranje gljivica. S druge strane, ako na listovima ostane vode preko dana, na tim mjestima će se stvoriti opekotine od sunca.

Pravilo br. 5 – Odredite količinu vode

Adekvatna količina vode za zaliejvanje podrazumijeva da ona mora stići i do korijena. Premala količina vode često pokriva samo gornji sloj zemlje i ne odlazi u dubinu. Dovoljna količina vode podrazumijeva i da vlažnost zemljišta bude ravnomjerno raspoređena sve dok plodovi, u slučaju povrća i voća, ne budu spremni za branje.

Pravilo br. 6 – Zalijevajte u nekoliko navrata

Vodi je potrebno vremena da prodre u zemlju. Umjesto da se vaše saksije cvijeća prelijevaju, ili da oko vašeg struka paradajza stavite toliko vode da počne da otiče, najbolje je da dodajete vodu u dijelovima. Dakle, budite strpljivi i zalijevajte vaše biljke u nekoliko navrata.

Pravilo br. 7 – Zalijevajte biljku sa svih strana

Ukoliko zalijevate biljke samo u jednom dijelu, a zapostavljate drugi, to dovodi bržeg razvoja i rasta korijena samo s te strane, a samim tim i do slabijeg apsorbiranja hranljivih materija iz zemljišta. Da bi se one pravilno i jednako razvijale, važno je da ih zalijevate sa svih strana ravnomjerno.

Pravilo br. 8 – Nemojte ih zapostaviti

U vrijeme ljetnih godišnjih odmora uvijek nas brine koga da zadužimo da se stara o našim biljkama. Sada ne morate brinuti o tome jer biljke možete poredati u kadu i sipati malo vode da bi imale dovoljno vlage. Još ako imate osunčani prozor u kupatilu preko kog će svjetlost dolaziti do njih, to je idealno rješenje. Ipak, ako imate veću količinu biljaka, najbolje je da nekog od rodbine ili komšiju zadužite da vodi računa o njima dok ste vi na odmoru.

Pravilo br. 9 – Osigurajte protok zraka do korijena

Ako stavite preveliku količinu vode oko vaših biljaka, to će smanjiti protok zraka do korijena biljke. Stanice u korijenu će se „daviti“ bez kisika.

Pravilo br. 10 – Glina duže zadržava vlagu

Sadite vaše biljke u zemljištu gdje ima gline. Glina je poznata po tome da duže zadržava vlagu u zemljištu. Tijekom vrelih ljetnih dana ona će duže zadržavati vlažnosti i nećete morati da brinete u kom se stanju nalaze vaše biljke.

Izvor: agromedia.rs