Traju optimalni rokovi za sjetvu kukuruza, bilo da se radi o običnom ili šećercu. No, vremenske prilike nisu idealne pa se kod sjetve treba voditi njima, a to znači da ju ne treba započinjati dok se tlo ne zagrije na minimalno 10°C dok je optimalna 13°C.

Šećerac je nešto zahtjevniji od običnog kukuruza, evo 10 smjernica kako bi njegov uzgoj bio što uspješniji:

1. Osigurajte mu duboko obrađeno, rastresito tlo koje ima dobru drenažu te sunčano mjesto jer ima zahtjeve za toplinom čak više nego obični kukuruz.

2. Traži dosta hranjiva pa prije sjetve pognojite tlo organskim gnojivom, bilo da je riječ o stajnjaku, humusu, glistincu i sl.

3. Najbolje uspijeva posijan u redove, s međurednim razmakom oko 45-60 cm, dok razmak između biljaka u redu treba biti 20-30 cm. Dubina sjetve je 5 cm.

4. Potrebno je posijati najmanje dva reda ili nekoliko blokova kako bi se osiguralo dobro oprašivanje jer njega oprašuje vjetar zbog čega mora imati susjedstvo vlastite vrste.  

5. Najbolji susjedi su mu tikvice i bundeve te grah koje uz kukuruz čine tzv. tri sestre, kako su ih nazivali Indijanci. Tikvice i bundeve će prekriti tlo i tako spriječiti njegovo isušivanje, a grah ili pak visoke mahune će se po njemu penjati, a istovremeno obogatiti tlo dušikom i povećati njegovu plodnost. Drugi dobri susjedi su krumpir, suncokret, kupusnjače te mrkva.

6. Tijekom faze nicanja konstantno održavajte tlo vlažnim, ali pazite da ne pretjerate jer može doći do truljenja sjemena. Također, više mu je vlage potrebno i u fazi zametanja i nalijevanja zrna. Općenito je osjetljiviji na sušu od kukuruza za zrno.

7. Redovito kontrolirajte korove, posebno u fazi nicanja pa sve do faze razvoja 8. i 9. lista.

8. Kada dođe do visine 5 do 7 cm, okopajte ga, posebno ako se na površini stvorila pokorica. Kada naraste do oko pola metra, zagrnite ga zemljom.

9. Pripazite na ptice koje mogu praviti štetu od same sjetve kada iščeprkaju sjeme iz zemlje do faze nicanja kada čopkaju tek izniklu biljku. Otjerajte ih uz pomoć starih CD-a ili im jednostavno malo dalje postavite hranilicu pa im neće biti zanimljiv vaš kukuruz.

10. Obratite pažnju na štetnike, a najznačajniji je kukuruzni moljac. Leptirići počinju izlijetati oko sredine svibnja, a ako su proljeća toplija, i ranije. Najviše štete prave ličinke koje se ubušuju u stabljiku ili klip.

Izvor: Agroklub.com