Blitva je popularno povrće koje se uzgaja zbog svojih nutritivnih vrijednosti i jednostavnosti uzgoja. Proljetna sadnja blitve ima posebnu važnost jer je to vrijeme kada se tlo zagrijava i postaje pogodno za uzgoj ove biljke. Kada se blitva pravilno posadi u proljeće, može se očekivati dobar rast i razvoj biljke tijekom sezone. Osim toga, blitva se može saditi u više navrata tijekom sezone kako bi se osiguralo kontinuirano opskrbljivanje svježim povrćem.

Portal Agrosavjet.com donosi deset savjeta koji će vam pomoći u proljetnom uzgoju blitve i osigurati obilnu žetvu ovog ukusnog i zdravog povrća.

1. Odaberite pravo vrijeme: Blitvu možete saditi kad je prošla opasnost od mraza, a tlo se zagrijalo na najmanje 10°C. To je obično krajem travnja ili početkom svibnja, ovisno o klimatskim uvjetima na vašem području.

2. Pripremite tlo: Blitva voli dobro drenirano tlo bogato hranjivim materijama. Prije sadnje, pripremite tlo tako da ga očistite od korova, dodate kompost ili stajsko gnojivo te dobro uzorite ili izgrabite.

3. Sadite u redove: Blitvu najbolje je saditi u redove na razmak od 30-40 cm. U svaki red sadite sadnice na razmak od 20-30 cm.

4. Dubina sadnje: Sadnice blitve treba saditi do dubine do koje su bile posađene u rasadniku. Ako sijete sjeme, posijte ga na dubinu od 2-3 cm.

5. Zalijevanje: Sadnice blitve nakon sadnje treba dobro zaliti kako bi se osiguralo dobro uspostavljanje. Nakon toga, zalijevajte redovito tijekom sušnog razdoblja.

6. Đubrenje: Blitvu treba đubriti nekoliko puta tijekom sezone, a prvo đubrenje obavite oko mjesec dana nakon sadnje. Koristite đubriva bogata azotom, fosforom i kalijumom.

7. Zaštita od štetočina i bolesti: Blitva je osjetljiva na neke štetnike i bolesti, poput lisnih uši, puževa i plamenjače. Povremeno pregledavajte biljke i uklanjajte zaražene dijelove. Ako je potrebno, možete primijeniti neškodljive pesticide kako biste kontrolirali štetnike.

8. Berba: Blitvu možete početi brati kad naraste dovoljno velika, a to je obično nakon otprilike 50-70 dana od sadnje. Berite listove po potrebi, ostavljajući donje listove da bi se biljka mogla dalje razvijati.

9. Sunčano ili polusjenovito mjesto: Blitva voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Ako sadite blitvu na potpuno sjenovitom mjestu, može se dogoditi da biljke ne dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti i ne razviju se dobro.

10. Rotacija usjeva: Kako biste izbjegli bolesti i probleme sa zemljištem, dobro je prakticirati rotaciju usjeva. To znači da svake godine mijenjate mjesto na kojem sadite blitvu s drugim povrćem. Tako ćete spriječiti da se bolesti i štetnici nakupljaju u tlu i osigurati da biljke dobiju sve potrebne hranjive tvari za dobar rast i razvoj.