Europska unija nedavno je, putem nadležnog irskog regulatora DPC, oštro kaznila Metu zbog nepoštivanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) prilikom plasiranja personaliziranih oglasa, a ta je kazna imala i mnogo dalekosežnije posljedice.

Naime, presuda dovodi do toga da se kompaniju obvezuje europskim korisnicima ponuditi verzije svojih aplikacija, takve u kojima se privatni podaci ne koriste za ciljano oglašavanje.

Usluga bez personaliziranih oglasa mora se dati na raspolaganje onim korisnicima, koji izričito ne žele dijeliti svoje podatke s Instagramom ili Facebookom u svrhe oglašavanja, javlja Bug.

Bila je to početkom ove godine velika pobjeda europskih aktivista, a u Meti su nedavno počeli i s implementacijom plana, na koji su slijedom toga bili obvezani.

16 eura za Instagram+Facebook

Pisalo se nedavno da će korisnicima u Europskoj uniji biti ponuđena alternativa: ili će, kao do sada, dijeliti podatke s Metom i slijedom toga gledati prilagođene im oglase, ili će moći koristiti Instagram i Facebook – ali uz plaćanje pretplate.

Svoj plan Zuckerbergova je kompanija nedavno predstavila i nadležnim institucijama za zaštitu privatnih podataka u EU, doznaje WSJ. Kako ne bi ugrozili svoje prihode, koji inače dolaze od oglasa, "čiste" verzije Instagrama i Facebooka naplaćivale bi se, i to ne baš malo.

Američki medij doznaje da je plan Mete naplaćivati otprilike 10 eura mjesečno za samo Instagram ili Facebook.

Dodavanje svakog povezanog korisničkog računa, bilo s Instagrama ili Facebooka, koštalo bi oko 6 eura, planiraju u Meti. U slučaju da se pretplata ugovori na mobilnom uređaju, za nju bi se plaćalo 13 eura mjesečno, zbog visokih provizija koje uzimaju trgovine aplikacija.

Je li skupo?

Pojednostavljeno, želite li svoj osobni Instagram i Facebook nastaviti koristiti bez reklama, plaćali biste to zadovoljstvo 16 eura svakog mjeseca.

Plan ima radni naziv SNA (subscription no ads), a europskim bi korisnicima mogao biti stavljen na raspolaganje u narednim tjednima ili mjesecima. No, prije toga nužno je da ga kao usklađenog s pravilima prihvate i europski regulatori.

Sasvim je moguće, naime, da irski DPC ili službeni Bruxelles zabrane ovakav potez, pa primoraju Metu na nuđenje besplatne verzije svojih aplikacija, ali takve koja je usklađena s GDPR-om i ne plasira visoko personalizirane oglase.