BiH

Ljubić operiran i nalazi se na kućnoj njezi

Ljubić operiran i nalazi se na kućnoj njezi

07.01.2012 13:09 Iz HDZ-a 1990 danas su potvrđeni medijski napisi prema kojima je predsjednik te stranke Božo Ljubić operiran u Zagrebu.
FOTO: U Širokom Brijegu održan susret hercegovačkih portala

FOTO: U Širokom Brijegu održan susret hercegovačkih portala

06.01.2012 21:01 Danas je u Širokom Brijegu održan prvi ovogodišnji susret predstavnika lokalnih hercegovačkih internetskih portala na hrvatskom jeziku. Svima je poznata situacija s hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini, u kojoj su Hrvati izloženi gotovo potpunoj medijskoj blokadi, nemajući pravo ni na TV kanal. Stoga im spas pruža upravo Internet. A ovo druženje portala mogao bi biti dobar primjer kako bi i neki mediji u BiH i Hrvatskoj mogli zajedno surađivati.
Verbalni sukob SDA i SDP-a oko Prednacrta zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

Verbalni sukob SDA i SDP-a oko Prednacrta zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

06.01.2012 19:19 Iako je s jučerašnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru skinut Prednacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, sukobi između SDP-a i SDA koji prijete potpunim krahom platforme ni izbliza nisu sanirani, saznaje Dnevni avaz
Mlaćo i Cikotić pred optužnicom?!

Mlaćo i Cikotić pred optužnicom?!

05.01.2012 09:53 U Tužiteljstvu BiH u toku 2012. moguće je očekivati nastavak procesa optužnicama protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića, kao članova Ratnog predsjedništva Bugojno za zločine nad Hrvatima 1993. i odgovornih za zločine nad Srbima u selu Čipuljići 1992.
Vatikan uskratio vjerodajnice

Vatikan uskratio vjerodajnice

02.01.2012 21:12 Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, izabran većinom glasovima Bošnjaka, morat će, po svoj prilici, tražiti novog kandidata za veleposlanika BiH u Vatikanu.
Bosanska šaka: Guinnessov rekorder u razbijanju kokosovih oraha

Bosanska šaka: Guinnessov rekorder u razbijanju kokosovih oraha

02.01.2012 18:29 Muhamed Kahrimanović, Bosanac s adresom u Hamburgu, ponovno je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Pogledajte njegove majstorije! On je svjetski prvak u razbijanju tvrdih predmeta, rekorder je u razbijanju riječnog kamena, dasaka i kokosovih oraha.
Novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije

Novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije

02.01.2012 08:31 Od 1. siječnja 2012. godine stupa na snagu novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije (EU) koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.
Dogovoren sastav Vijeća ministara; Novi mandatar bit će Vjekoslav Bevanda

Dogovoren sastav Vijeća ministara; Novi mandatar bit će Vjekoslav Bevanda

28.12.2011 17:57 Prema posljednjim informacijama na sastanku šestorice lidera konačno je dogovoren sastav Vijeća ministara. Predsjedavajući Vijeća ministara će biti Hrvat, dok će ministar vanjskih poslova biti Bošnjak.
Danas novi razgovori "šestorke"

Danas novi razgovori "šestorke"

28.12.2011 07:38 Novi sastanak lidera šest vodećih stranaka (SDPBiH, SDA, HDZBiH, HDZ1990, SNSD i SDS) dogovoren je za danas u 12.00 sati u Kabinetu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika SDA Sulejmana Tihića.
Čović: 'Za dva sata sve možemo dogovoriti'; SDP ide u opoziciju!?

Čović: 'Za dva sata sve možemo dogovoriti'; SDP ide u opoziciju!?

26.12.2011 16:49 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je da na sastanku šestorice političkih lidera u srijedu, 28. prosinca, mogu biti riješena pitanja tri euroatlantska zakona, proračun i Vijeća ministara BiH, a predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da postoje realni izgledi da ovaj sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva. "Više puta sam rekao da će taj razgovor biti prije Nove godine i da smo sve dogovorili, ali bi bilo dobro čuti od svih ostalih kolega idemo li u dobroj volji na razgovore u srijedu", rekao je Čović novinarima na božićnom prijemu koji je u Sarajevu priredio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Socijaldemokratska partija BiH mogla bi, u slučaju neuspjeha nove runde razgovora čelnika šest vodećih bh. političkih stranaka, izaći iz pregovora i ostati opozicija na državnoj razini, najavio je danas u izjavi Feni potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić. Najavljeno je da će se nova runda razgovora šestorke održati 28. prosinca u Sarajevu, a domaćin će biti Stranka demokratske akcije i njen predsjednik Sulejman Tihić. - Optimisti smo sami po sebi, ali nismo optimisti zbog najava koje smo imali priiku slušati posljednjih pet dana od relevantnih političkih subjekata u BiH, posebno od stranaka iz Republike Srpske, ali djelomično i iz SDA, koji najavljuju da ćemo dominantno razgovarati o usvajanju proračuna, a ne o Vijeću ministara BiH, kazao je Hadžić. Po njegovim riječima tako bi se, na neki način, abolirao nerad državnih institucija u posljednjih više od godinu dana. - Mi očekujemo jako puno. Očekujemo da se dogovorimo o konstituiranju Vijeća ministara BiH i agencija na državnom nivou. Također najavljujemo da, ukoliko stvari ne budu išle ovim tokom, SDPBiH nakon 28. prosinca izlazi iz pregovora i ostaje opozicija na državnom nivou, poručio je Hadžić.

Prema Čovićevim riječima, bilateralni razgovori koje stranke svakodnevno međusobno vode daju dovoljno argumentacije za njegov stav. "Za dva sata možemo dogovoriti većinu stvari o kojima pričamo. Ostaju nijanse koje treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini", rekao je Čović i dodao da vjeruje da će na sastanku u srijedu, što se tiče pitanja proračuna, tri euroatlantska zakona i Vijeća ministara, odnosno mandatara, biti izneseni vrlo jasni stavovi. Konstatirajući da ništa nije dogovoreno dok svi političari ne izađu i ne kažu to, Čović je rekao da ne zna što bi više trebalo dogovarati. "Ne vidim nijednog valjanog razloga da netko traži alibi za neuspjeh. Suština je da svi želimo ili bi trebali željeti napraviti konačan dogovor u srijedu", dodao je čelnik HDZ-a BiH. Govoreći o formiranju Vijeća ministara, Čović je precizirao da se zna da će predsjedavajući biti iz HDZ-a. "Imat ćemo još dva ministra, a zna se da će ostala struktura ministara biti složena na tragu zadnja dva dogovora, u Sarajevu i Brčkom. Možda još neke nijanse da se dogovore, možda neko personalno rješenje", zaključio je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izrazio je želju da sastanak političkih predstavnika bude zasnovan na međusobnom uvažavanju, jer, uvjeren je, to vodi rješenju. "Mislim da su u bilateralnim kontaktima naznačena moguća rješenja koja u sebi sadrže i kompromis, utemeljen na principima. Postoje realni izgledi da idući sastanak bude daleko uspješniji od prethodna dva", dodao je Ljubić. (Srna)
Tea u "Globalnom sijelu"

Tea u "Globalnom sijelu"

24.12.2011 16:36 Emisija "Globalno sijelo" donosi priču o djevojci s Kupresa koja se bavi proučavanjem tradicije tetoviranja u svojim krajevima. Ona već dugo vremena proučava tetovaže naših baka i prabaka, koje bi trebale postati dio UNESCO-ve kulturne baštine. O svemu više možete saznati u reportaži "Globalnog sijela" emitiranoj u petak, 23. prosinca 2011. na prvom programu HTV-a. (kupresportal.com)
Sutra pretežno oblačno, snježne padavine u većem dijelu zemlje

Sutra pretežno oblačno, snježne padavine u većem dijelu zemlje

24.12.2011 11:53 Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme.