Više udruga koje okupljaju žrtve proteklog rata uputilo je otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem izražavaju razočarenje zbog njezinih izjava o BiH kao najvećoj prijetnji u regiji i nestabilnoj zemlji te tisućama potencijalnih terorista.

Ističu da ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i "islamska prijetnja Europi'" neodoljivo podsjećaju na razdoblje kojeje prethodilo agresiji na BiH.

''Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale 'kraljicom Balkana' i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile'', navodi se u pismu.

Ističu da se takvim neistinitim izjavama pravi ogromna šteta BiH i njezinom europskom putu, "jer što će Europi zemlja s potencijalnih 10.000 terorista?!"

''Time ste obeshrabrili investicije u ovoj zemlji, tjerate turiste iz BiH, a najveću štetu nanosite odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH. Vaše izjave su vjerojatno potaknule i druge europske dužnosnike da ponavljaju neistine i islamofobne teze o BiH i Bošnjacima. Smatramo da su Vaša retorika i Vaša nimalo prijateljska politika koju u posljednje vrijeme vodite prema BiH i Bošnjacima u dobroj mjeri inspirirale vlasnika kafića iz Kiseljaka. Ako ste već poslali obavještajne službe u BiH da vas izvještavaju o nekakvim islamskim ekstremistima, baš nam je čudno da ne znate da je spomenuti vlasnik kafića 5. kolovoza u noćnim satima napao Jasminu Kurt i njezinu maloljetnu kćerku samo zato što je muslimanka i što je nosila maramu na glavi, i to u nazočnosti njezinog muža ratnog vojnog invalida'', stoji u otvorenom pismu.

Smatraju da predsjednica Hrvatske svojom politikom pravi atmosferu u kojoj će ovakvi slučajevi postati svakodnevnica te je pozvali da prestane "nanositi štetu BiH".

''Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice, da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovno prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako dadnete izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici. Unatoč svemu, pozivamo Vas da nas ponovno posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja'', navodi se u pismu koje su potpisali predstavnici udruga Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe, Obitelj zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik, Žrtava i svjedoka genocida Sarajevo, Demobiliziranih boraca sudionika Marša smrti - lipanj '95. Podrinje - Ilidža, Obitelj i prijatelja nestalih Bošnjaka "Naše sjećanje" Bratunac, Udruga žena Podrinje - Ilidža i Udruga građana Srebreničke majke.