DOGAĐAJ

Premijera filma Hajduk Mijat Tomić

Kultura
Premijera filma Hajduk Mijat Tomić Kada? Friday, 17.11.2017 18:00h Gdje? Prozor
Nakon prve izvedbe dugometražnoga povijesnog filma “Hajduk Mijat Tomić”, u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, publika u Rami nestrpljivo očekuje prikazivanje filma “Hajduk”, filma o Mijatu Tomiću.

Film će biti prikazan u petak, 17. studenog u Domu kulture u Prozoru s početkom u 18 sati.

Podsjećamo, riječ je o filmu koji je snimljen prema istinitome događaju, prema ideji i izvedbi tomislavgradskoga bračnog para Marije i Branka Perića.

U filmu glavne uloge igraju: Josip Tabak, Goran Grgić, Damir Beljo, Borko Brajović, Sado Seferović i Amer Tarabar, a glazbu potpisuju Mihailo Božović i Josip Vukoja.

Film je sniman duže od godinu dana na Duvanjskome polju, u Parku prirode Blidinje te u Tešnju, a predstavlja hrabrost i bunt mladoga čovjeka protiv velike sile.

Budući da je kratkometražni film kod publike jako dobro prihvaćen produkcijska kuća odlučila je snimiti i dugometražni film, na istu tematiku, istog junaka, koje je službeno započelo u travnju ove godine.

Inače, Mijat Tomić kroz povijest je poznat kao vođa hajduka, koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva u jednom dijelu teške hrvatske povijesti na ovim prostorima. Rođen je u selu Gornji Brišnik, u današnjoj općini Tomislavgrad.

S obzirom da jako malo poznajemo lokalnu povijest, da nema puno pisanih tragova, te da se jako puno povijesnih događaja temelji na usmenoj predaji, ovaj film je u smislu očuvanja jednog djela hrvatske povijesti pravo blago.

Ulaznice po cijeni od 5 KM možete na ulazu u kinodvoranu neposredno prije početka projekcije filma.