Zviždačica zahvaljujući kojoj smo proteklih dana saznali brojne informacije o Facebooku koje je podijelila s Wall Street Journalom, uključujući i rezultate internog istraživanja o negativnom utjecaju Instagrama na djecu, a pogotovo tinejdžerice, u nedjelju je otkrila svoj identitet.

Gostujući na CBS-ovoj emisiji “60 Minutes”, Frances Haugen objasnila je razloge zbog kojih je odlučila na taj potez.

Kao zaposlenica Zuckerbergove kompanije postala je svjesna kako su za Facebook prioriteti profit i rast koje stavlja ispred javne sigurnosti, čime se ugrožavaju životi ljudi.

Osim u Facebooku, Haugen je radila i u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Pinteresta, Googlea, Yelpa i Hingea te kaže kako je, u usporedbi s tim tvrtkama, situacija u Facebooku značajno gora.
 

Kao prijelomnu točku svog odnosa s kompanijom označila je ukidanje odjela za građanski integritet kojeg je i sama bila dio i tada je shvatila da kompanija nije spremna investirati u alate koji bi ovu društvenu mrežu spriječili da bude opasna za svoje korisnike.

Dotaknula se i lažnih vijesti, rekavši da je Fejs zaista implementirao zaštitne mehanizme s kojima bi se utjecaj lažnih vijesti uoči američkih izbora sveo na minimum, no nakon izbora ponovno su isključili te mehanizme i vratili se staroj praksi – prioritet su stavili na rast, a ne na sigurnost. Zbog toga ih smatra odgovornim za raspirivanje nasilja tijekom napada na Kongres početkom ove godine.

Za mene, to je izdaja demokracije, komentirala je zviždačica, prenosi Zimo.

Što se osnivača i šefa kompanije Marka Zuckerberga tiče, kaže kako vjeruje da on nikada nije htio napraviti ovakvu platformu, no dopustio je da se na njoj donose izbori čije su posljedice mržnja i polarizirajući sadržaj koji se masovno distribuira velikom broju ljudi. U više navrata tvrtka je pokazala da im je profit važniji od sigurnosti svojih korisnika te se nada kako će njen istup imati dovoljno veliki učinak na svijet kako bi krenuo s reguliranjem Facebooka.