O ministrima iz redova nacionalnih manjina još nismo razgovarali, rekao je Branko Bačić u emisiji ”Otvoreno” na HRT-u, a Furio Radin poručio je da bi manjinama trebao pripasti jedan ministar i nešto državnih tajnika.

Zlatko Hasanbegović rekao je pak da je Andrej Plenković SDP učinio potpuno nepotrebnim. Sandra Benčić poručila je da Možemo! neće surađivati s HDZ-om ni ekstremnom desnicom, a Nino Raspudić Možemo! je opisao kao ekstremnu i totalitarnu stranku. Emil Daus poručio je da njegova stranka IDS neće koalirati s HDZ-om.

Branko Bačić (HDZ) rekao je da su zasad dogovorili podršku Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara, ali da stranačka tijela još moraju odraditi svoju ulogu. Čim DIP objavi službene i pravomoćne rezultate uputit će se predsjedniku Zoranu Milanoviću za mandat.

Očekujemo da će predsjednik povjeriti mandat Andreju Plenkoviću, a tada će početi teći rok od 20 dana u kojemu se mora konstituirati Sabor, rekao je Bačić.

O ministrima iz redova nacionalnih manjina, kaže, još nisu razgovarali, već samo oko formiranja buduće vladajuće većine.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin rekao je da bi manjine trebale imati jednoga ministra ili potpredsjednika Sabora.

Jedan od ministara, po mom mišljenju, i nešto državnih tajnika bi trebalo pripasti manjinama jer manjine imaju osam mjesta, rekao je Radin, koji je rekao da on sam nije za izvršnu vlast, javlja HRT.

Radin je rekao da je uvijek mislio da se najprije mora formirati parlament i da se onda ide predsjedniku s potpisima, na što je Bačić rekao da zakletva nije potrebna.

Mi koji smo izabrani zastupnici i bez konstituiranja Sabora već možemo predsjedniku dostaviti potpise, rekao je Bačić.

Hasanbegović: SDP je postao nepotrebna stranka

Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret Miroslava Škore) rekao je da su u hrvatskom političkom rječniku manjine eufemizam za SDSS i Milorada Pupovca te za Furija Radina.

Pojam manjina je smokvin list iza kojeg se kriju ta dva konkretna zastupnika, rekao je Hasanbegović.

Rekao je da je perspektiva većine sjajna – to će biti vrlo čvrsta koalicija, a buduću većinu dodatno učvršćuje čvrsta ideološka i svjetonazorska spona, dodao je. Hasanbegović je rekao i da je Plenković SDP učinio potpuno nepotrebnim jer je značajan dio lijevog biračkog tijela u njemu dobio svog autentičnog predstavnika.

SDP je postao nepotrebna stranka, zaključio je Hasanbegović, nakon čega su se on i Bačić porječkali.

Ja bih gospodinu Hasanbegoviću zaželio dobro jutro. Dva dana je prespavao, Zlatko je dva dana bio negdje izvan Hrvatske. Jučer su bili izbori, na tim izborima je HDZ pobijedio, rekao je Bačić.

Pa što sam ja rekao?, upitao se Hasanbegović.

Benčić: Nećemo surađivati s HDZ-om

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da su im prioritet brzo donošenje Zakona o obnovi Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije te izrada paketa pomoći radnicima zbog krize s koronavirusom. Na pitanje s kime će surađivati poručila je da nikada neće s HDZ-om.

Sa strankom koja je bila na sudu kao kriminalna organizacija nikada nećemo surađivati, poručila je Benčić.

Došli smo da pokažemo kako s manjim brojim zastupnika možete napraviti ono što smo napravili Bandiću u Zagrebu u protekle tri godine, rekla je, dodavši da je zagrebački gradonačelnik na koljenima.

Poručila je da će završiti s koruptivno-klijentelističkim modelom vladanja koji je HDZ uspostavio u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj. Benčić je rekla i da sigurno neće surađivati s ekstremnom desnicom. Hasanbegoviću je rekla da njegove riječi straše ljude, a isto je rekla i Nini Raspudiću (Most) za njegove izjave kojima je, kako je navela, objektivizirao silovane žene.

Raspudić o Kekinovom parkingu

Mislim da mi predstavljamo nekakav normalan, civiliziran hrvatski svijet, a da ste vi jedna ekstremna, lijeva, totalitarna stranka, uzvratio je Raspudić.

Što se tiče njihovog otpora Bandiću, rekao je da je njihov kandidat Mile Kekin imao povlašteni parking na Tuškancu.

Posebno je degutantan način na koji se koristite tragedijom silovanih žena, poručio je Raspudić.

Raspudić je rekao da Marija Selak Raspudić na sučeljavanju nije ponudila koaliciju platformi Možemo!, već pozdravila i poželjela sve najbolje predstavniku Možemo!, kao i predstavniku Domovinskog pokreta te rekla da ne vidi razloga da ne surađuju oko nekih tema koje mogu biti zajedničke, poput zelenih politika.

Kad se opet otvorila rasprava o nacionalnim manjinama, Raspudić je rekao da mu je sporna etnotrgovina, a Radin mu je poručio da se ne igra s riječima.

Nema tu trgovine, rekao je Radin.

Daus: Nećemo koalirati s HDZ-om

Emil Daus (IDS) poručio je da njegova stranka neće koalirati s HDZ-om.

Sigurno bi svima bilo zanimljivo i interesantno i dodatnu težinu i vrijednost bi dalo da IDS bude u koaliciji. Ali ono što mi sigurno ne možemo, ne možemo prevariti naše birače. Kad birači u Istri glasuju za IDS, znaju točno za što glasuju, a jedna od tih točaka je i ta da ne koaliramo s HDZ-om jer su to jednostavno dijametralno suprotne vrijednosti koje zastupamo, poručio je Daus, javlja HRT.

Urednik i voditelj Mislav Togonal rekao je da nije pitao za koaliciju, već za projektnu suradnju, na što je Daus odgovorio da to ovisi o projektu, odnosno o situaciji i zakonu.

Zastupnici IDS-a i sad su ono što je bilo dobro za Istru uvijek podržali, ne vidim razloga da to ne, ali to nije direktna podrška Vladi i koaliranje da bi Vlada mogla funkcionirati i imala sigurne glasove IDS-a, rekao je Daus.

Hasanbegović je za IDS rekao da se stvaraju pričuve za većinu u slučaju ucjene od strane Pupovca i Radina.

Vi se samo razbacujete riječima! Kad vi surađujete s nekim, onda su to pregovori, kad mi surađujemo s nekim, onda je to trgovina, uzvratio je Radin.

Vaš lider se otvoreno nudio HDZ-u do jučerašnjih rezultata. To nije bila trgovina?, rekla je Benčić Hasanbegoviću.

Bačić: Zakon o obnovi prioritet svih prioriteta

Bačić je rekao da je Zakon o obnovi Zagreba prioritet svih prioriteta te da će to ići odmah na prvu sjednicu Sabora jer je zakon već prošao savjetovanje za zainteresiranom javnošću.

Taj se zakon već sada polako priprema, rekao je Bačić.

Žele izaći i s novim paketom koji bi vodio računa o očuvanju radnih mjesta i likvidnosti s obzirom na pad gospodarskih aktivnosti.

Sandri Benčić rekao je da je politika koja se svodi isključivo na klevetanje već viđena u Saboru te da su ti igrači obično vrlo kratko trajali.

Kad ću trebati politički savjet, ja ću vam se obratiti, odvratila mu je Benčić.

Bačić se pohvalio uspjehom HDZ-a u zagrebačkim izbornim jedinicama, na što mu je Benčić rekla da je HDZ osvojio 60.000 glasova manje nego 2016. te da im je odgovarala niska izlaznost.

(www.jabuka.tv)