Zastupnički dom trebao bi na predstojećoj sjednici usvojiti izmjene zakona koje se tiču revizijskog postupka kako bi se ubrzalo donošenje odluka glede ubrzanog povratka u prava branitelja, a usporedno s time radit će se izmjene i na još dva zakona o pravima branitelja i odlikovanjima koje je osporio Ustavni sud te su na štetu uglavnom hrvatskih branitelja. Iako je zakon o pravima branitelja, odnosno o reviziji trebao doslovno izbaciti sve branitelje iz prava jer su tim odlukama ova zakonska rješenja stavljanje izvan snage pola godine nakon što je dijelove poništio Ustavni sud,  to ipak vlasti u FBiH nisu ispoštovale kako ne bi došlo do potpune pobune.

Sada će se kroz Parlament završiti nesretna epizoda, prije svega, s Helezovom revizijom koja je nanijela ogromnu nepravdu braniteljima, a pokazat će se u konačnici i jednako tako veliku štetu Federaciji BiH.

Kada se poravnaju Helezove uštede, odnosno obveza da FBiH isplati sve zaostatke s pripadajućim kamatama, radit će se o vrtoglavim milijunskim iznosima. Prije svega, riješit će se glavni problem glede izmjena zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. To je bio i ključni razlog zašto su zastupnici stranaka HNS-a koji pripadaju vladajućoj većini više mjeseci zablokirali rad Parlamenta. Nakon nekoliko mjeseci konačno se pristalo na zahtjev hrvatskih stranaka da se prihvati amandman koji je doslovno propisao to da se protiv odluka Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može izjaviti žalba, “ali se može pokrenuti upravni spor kod Županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovoga Zakona”. Bošnjačke stranke su ranije iz nepoznatih, ali prije svega politikantskih razloga, bile protiv te izmjene, da bi na kraju ipak pristale.

Večernji List