Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić danas je na svom Twitter nalogu komentirao izbor gradonačelnika u Mostaru, kazavši da je situacija vrlo jednostavna.

''Većina koja garantira izbor gradonačelnika je 18 vijećnika. Koalicija za Mostar ima 11 vijećnika a BH Blok sedam vijećnika. 11+7=18. Ako vijećnici Koalicije za Mostar (a hoće 100 posto) i BH Bloka glasuju za Guzina, onda će Mostar dobiti gradonačelnika Bošnjaka koji će graditi jedinstven, europski, multietnički, demokratski, antifašistički, moderan i prosperitetan grad'', naveo je Zvizdić.

On je naglasio da izborom Zlatka Guzina za gradonačelnika Mostara padaju u vodu sve teorije zavjere o nepostojećim zakulisnim dogovorima između SDA i HDZ-a .

''Dakle, stvar je jednostavna - 18 ruku za Guzina i točka", a sutra ćemo vidjeti je li zaista tako jednostavno'', napisao je između ostalog Zvizdić.

No, danas mu je odgovorio Aner Žuljević iz SDP-a, koji je svoje obraćanje počeo riječima: Denise, moj dragi i pošteni.

''Nije dobro da pričaš jedno u Sarajevu, a drugo radiš u Mostaru. U Sarajevu si bio ljut, jer su SDA-ovci krali na kantonalnim izborima u stranci, ali ti nije problem sto su brutalno krali narod na izborima po Mostaru. Ne mogu dva aršina Denise, ili jesi ili nisi‼️ Tamo gdje si ti stavio točku, nije joj mjesto, nije pogotovo od tebe koji si bio nada i pokazivao neko drugo lice SDA''  navodi Žuljević i dodaje:

''Bošnjaci nisu lopovski narod, nisu ni slični današnjoj SDA, pa je zato i važno da ih kroz stranačke organe oslobodite tereta koji danas neprirodno nose u vijeću Mostara. Možda ti je matematika točna, ali ti je logika pogrešna. Nikako da shvatite da nije problem u dr. Guzinu, on je sve suprotno od vas, nego u koloni iza njega koja je duboko kontaminirala proces i prirodno je da su umjesto u vijeće mandat preuzeli na isti broj godina, ali u Šanticevoj ulici", piše Žuljević aludirajući na mostarski zatvor koji se nalazi u ulici Alekse Šantića.

''Dugo si godina u politici, pa je glupo da ti objašnjavam kako je nelogično da izaberete rukovodstvo gradskog vijeća s HDZ i SNSD, dodaje, kao što ste prošli mandat uradili i u Domu naroda FBiH, a tražite podršku od Bh. bloka'', istaknuo je.

Žuljević zatim dodaje da je "nelogično Denise, da SDA ima 150 funkcija u gradu Mostaru i da niste u stanju prepustiti samo jednu kako bi pokazali da nemate dogovor s HDZ"

''Mostar je puno više od gradonačelničke pozicije, i korupcija i nepotizam i tenderi i podijeljene škole, kolektori, Uborak, jednom riječju nered za koji smo spremni preuzeti odgovornost dosljednog pospremanja kroz ozbiljan pristup koncentracijske uprave i po dubini i širini pozicija, a ne da budemo vaš jednokratni otirač u odnosima s HDZ-om. Politika kojom nastupate na principima sve ili ništa, obično završi s ništa, što je vidljivo nakon implementacije vaše izborne pobjede 2018 godine'', kaže on, ''nemamo ni kantonalne, ni federalne vlade, a u tragovima ste u Vijeću ministara, jer ste sve dali SNSD i HDZ '', istaknuo je, prenosi Avaz.