''Prvo, to je protiv Ustava BiH. Vrši se diskriminacija, ruši se osnovna konvencija o ljudskim pravima i slobodama. Hrvat u Hercegovini tri puta je vrjedniji od Hrvata u srednjoj Bosni, u Posavini'', rekao je dopredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zukan Helez te dodao kako će zastupnici SDP-a BiH na državnoj razini biti protiv predloženih izmjena Izbornog zakona BiH iz više razloga.

Po njegovim riječima, ovaj izborni zakon ako prođe, ''proći će nešto što nije moglo proći u Dejtonu''.

Helez kaže kako je jedan od prijedloga za Ustav BiH u Daytonu i u Washingtonu bila ova ideja.

''Uvjeren sam da su se i pripadnici HVO-a i Armije RBiH borili za cjelovitu državu BiH. Ovim definitivno to bi sve palo u vodu i konačno BiH bi bila podijeljena na tri dijela'', smatra Helez.

Naglasio je kako u predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH nema Republike Srpske, ''samo se odnosi na Federaciju, a Čović ima potpunu podršku Dodika''.

''Sve patriotske snage u BiH trebaju stati protiv tog izbornog zakona'', kazao je Helez, dodajući da u SDP-u BiH smatraju da je to podjela BiH, ''da je to diskriminacija, prvo među Hrvatima''.

Naši zastupnici će, naglasio je on, biti protiv i SDPBiH će danas na sjednici Predsjedništva zauzeti taj stav, dat će upute svojim zastupnicima u državnom parlamentu da se tako ponašaju i tako glasuju.

Čini mi se, dodao je Helez, da je to ''samo borba da HDZBiH ima svog čovjeka u Predsjedništvu BiH''.

''To nema nikakve veze ni s Hrvatima, ni s hrvatskim interesima. Ovim činom jedino bio bilo osigurano da vjerojatno Dragan Čović uđe u Predsjedništvo, a poslije toga u nekim narednim ciklusima da bude kandidat HDZ-a BiH. Mi ćemo biti protiv, jer ne može se praviti Ustav ni mijenjati Ustav na interesu bilo kog pojedinca i bilo koje stranke'', smatra Helez.

Po njegovim riječima, stav SDPBiH je da će izbora 2018. biti bez obzira na to kako se sve ovo bude odvijalo u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH krajem travnja je u parlamentarnu proceduru dostavio Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Kako je tada priopćeno iz PSBiH, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira se Odluka Ustavnog suda BiH tj. izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.