Pametni telefoni i mobilni uređaji općenito (dakle i tableti) danas su opremljeni mogućnosti aktiviranja posebnog 'zrakoplovnog' režima rada.

Kad je aktiviran, uređaj potupno prestaje komunicirati radijskim frekvencijama koje potencijalno mogu ometati rad zrakoplova. No, može poslužiti i van toga.

Ako je tko ikad smjestio mobitel pored zvučničkog sustava i počeo primati poziv ili poruku - mogao je čuti neugodnu interferenciju. Takvo što nije moguće ako se uređaj nalazi u posebnom režimu rada koji se zove različito na različitim uređajima (Flight Mode, Airplane Mode i sl.).

Bluetooth i Wi-Fi ne moraju biti blokirani

S vremenom i novim istraživanjima, pokazalo se kako mobiteli zapravo teško mogu utjecati na rad zrakoplova koju god frekvenciju koristili u svom radu. Iako omča nije potpuno popustila, omogućeno je korištenje Wi-Fija ili Bluetooth veze. Njih je moguće zasebno aktivirati sve i da se uređaj nalazi u Flight Modu.

Pritom će veza s tornjevima za mobilni signal na tlu i dalje biti ugašena. Naravno, uvijek se valja pridržavati pravila koje diktiraju različite zrakoplovne tvrtke.

Druge svrhe Airplane Moda

Ovaj režim rada mobitela i mobilnih uređaja općenito nije zgodan tek za letove, već i druge stvari. Kada god se želi koncentrirati na nešto, sve i da je na uređaju ugašen zvuk - opet oči mogu odlutati prema zaslonu s brdom obavijesti.

Tko želi potpuni mir, najjednostavnije je aktivirati Flight Mode i uživati u tišini. Ovo je posebno zgodno i za sastanke gdje se ne želi ometati druge - ili sebe u prezentaciji.

Naravno, kako ovaj režim rad gasi brojne potrošače baterije (Wi-Fi, mobilne mreže, Bluetooth), pod njim će se osigurati i mnogo duži rad uređaja, piše Digital Trends.