Hoće li već za koje desetljeće zračne luke kakvim ih danas pozanjemo postati zastarjele i nepotrebne? Na to je pitanje definitivno rano nuditi precizan odgovor, međutim tvrtka Aurora Flight Sciences upravo je napravila korak u tom smjeru.

Spomenutu je tvrtku DARPA (agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku) nagradila ugovorom vrijednim 89 milijuna dolara, te se očekuje da ćemo tijekom 2018. godine vidjeti probne letove zrakoplova u ovom trenutku poznatog pod nazivom LightningStrike.

LightningStrike, naravno, nije prvi zrakoplov koji će moći vertikalno polijetati i slijetati, međutim čini se da su stručnjaci iz Aurore uspjeli pronaći način da ta letjelica bude učinkovitija u odnosu na svoju 'stariju braću'.

Naime, zahvaljujući inovativnom dizajnu i osmišljenoj tehnologiji, LightningStrike bi trebao moći letjeti brže i dalje u odnosu na postojeće modele, lebdjeti kada bi to bilo potrebno i, naravno, slijetati gdje je to do sada bilo nezamislivo.
Zrakoplov je dizajniran tako da ima dva golema stražnja krila, odnosno dva kanarda, vodoravne stabilizatore umjesto na repu smještene na nosu zrakoplova.

Trebao bi ga pokretati motor snažan 4000 konjskih snaga, a imao bi 24 ventilatora od kojih bi po devet bilo integrirano u svako krilo (po tri integrirana u kanardima).

Pa, iskaže li se uspješnim, LightningStrike bi za američku vojsku predstavljao golemo pojačanje u budućim misijama, ali isto tako bi revoluciju mogao unijeti i u civilno zrakoplovstvo.

Pogledajte u nastavku kako je zamišljen