Otkad je pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama na četiri i pol godine zatvora, bivši trener maksimirskog kluba Zoran Mamić nije se uopće oglašavao u medijima.

No sada je progovorio u RTL-u Danas. Čestitao je igračima Dinama na pobjedi protiv Tottenhama i prolasku u četvrtfinale Europa lige, ali se dotaknuo i optužbi koje je protiv nekoliko hrvatskih sudaca izrekao njegov brat Zdravko Mamić, čime se bavi i USKOK. 

"To je apsolutno istina, od prve do zadnje riječi"

U nastavku članka Index hr. prenosi dio razgovora o presudi i optužbama za tešku korupciju koje je njegov brat Zdravko Mamić izrekao na račun osječkih sudaca i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse. 

Niste u Bosni, vidimo. Mnogi su nagađali da ćete i vi za bratom.

Ne, u Zagrebu sam cijelo vrijeme. Ja sam rekao, do prije par dana je ta presuda bila nepravomoćna i svi znamo što znači nepravomoćna presuda. Onog trenutka kad je ona potvrđena, ja stojim kod svog stava da se i dalje ne osjećam krivim, al' sam rekao i onda i to ću reći sada: poštujem tu odluku i istu večer sam odstupio s mjesta trenera, s mjesta sportskog direktora. Naravno da slijedi pravna borba. Sada slijedi ona procedura koja je regularna ne samo za mene nego za sve ljude koji se nađu u takvoj situaciji i čekamo daljnje korake. Što bude, što odluče i kako odluče, tako će i biti.

Hoćete li odgađati odlazak u zatvor?

Konzultirat ću se prije svega sa svojom obitelji, s odvjetnicima, da li eventualno postoji mogućnost, obzirom da imam i dijete do godinu dana, da su to neke promijenjene okolnosti koje nisu bile onog trenutka kad je presuda izricana. Međutim, ja sam u načelu spreman da to čim prije riješim. Ja ću ove godine navršiti 50 godina. Odradit ću, ako budem morao i kad budem morao, tu kaznu i želim poslije toga normalno živjeti. 

Vaš brat je svojim izjavama, press-konferencijom pa i tim tajnim stickom koji je poslao USKOK-u 08. listopada podigao veliku prašinu. Kako to komentirate?

Ja znam dosta detalja, naravno. Na žalost, ne mogu ih zbog tih tajnosti istraga, iako izlazi puno informacija van, ne mogu detalje govoriti. Međutim, ono što je meni nevjerojatno je da je taj stick ili ta njegova izjava od negdje desetog mjeseca, čini mi se, tamo i da sad odjednom se to jako aktualiziralo kad je on istupio van, kad je on to rekao. 

Govori li vaš brat istinu?

Apsolutno je istina. Ono sve što je rekao na onoj presici je istina. Od prve do posljednje riječi. Naravno da oni moraju to provjeriti, ali velim, postoje mehanizmi. Policija, sudstvo, PNUSKOK. Tko radi sve te izvide, može vidjeti da li je netko dolazio u Bosnu i Hercegovinu, u hotele, kad je prelazio granicu. Postoje one nekakve bazne stanice telefonske pa se može vidjeti da li su bili blizu ili su bili zajedno. Znači, postoji toliko toga. Ako netko hoće napraviti posao kako treba, on ga i može napraviti. 

Jeste li vi bili na ispitivanju u USKOK-u?

Nisam bio na ispitivanju u USKOK-u.

Nisu vas pozvali?

Ne.