Uvoz piva u Bosnu i Hercegovinu iz godine u godinu raste i lani je iznosio 145,5 milijuna konvertibilnih maraka, a najveće količine uvezene su iz Srbije, pokazuje službena statistika.

Istovremeno, izvoz piva iz BiH se konstantno smanjuje, pa je prošle godine vrijedio 1,48 milijuna KM, a glavne izvozne destinacije su Izrael, Hrvatska, Srbija, Švedska, Australija, Slovenija, Nizozemska i Austrija.

U 2013. godini BiH je najviše piva izvozila u Srbiju, Hrvatsku i Izrael.

Prema statističkim podacima, BiH je u prvom kvartalu 2015. godine izvezla piva u vrijednosti od 554,4 tisuće KM, dok je uvoz iznosio 37,34 milijuna KM.

U prvom tromjesečju ove godine, kao i u tijeku 2014, u BiH je najviše pivskih proizvoda stiglo iz Srbije, a slijede Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, prenosi Tanjug.

Prema informacijama Vanjskotrgovinske komore BiH, trenutno u našoj zemlji djeluje pet pivarskih kuća, ali je jedna pred zatvaranjem.

Ta grana gospodarstva u BiH neposredno zapošljava više tisuću radnika, ali, kako ističu u Komori, ukoliko se trendovi i ambijent u kojem posluje nastave, naredne godine ili vrlo brzo može se očekivati gašenje radnih mjesta u tom sektoru.

 (Bljesak.info)