Republika Hrvatska, kao država članica Europske unije, ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij.

Oni koji nisu poštovali navedena pravila, na teži način su svjedočili što se sve ne smije nositi preko granice, pa im je tako naplaćena i novčana kazna.

Naravno da vas na graničnim prijelazima carinici neće kažnjavati ako prenosite sendvič ili nešto hrane za osobne potrebe.

No veće količine hrane su jako kažnjive, stoga, morate biti oprezni, piše Slobodna Dalmacija.

Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica EU-a.

Uz posjedovanje medicinske dokumentacije može se unijeti gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu potvrdu liječnika.

Stanovništvo koje živi u pograničnom području i obavljaju poslove u Republici Hrvatskoj ili imaju rodbinu, mogu prenijeti dopuštenu količinu hrane, ali također moraju biti oprezni sa količinama.

Kako su istaknuli na graničnom prijelazu Vinjani Donji neće kažnjavati ljude koji ponesu sendvič i idu na posao.

Ne možete jednu ženu koja radi za četiri tisuće kuna vraćati s granice ako je ponijela jedan sendvič ili nešto hrane za sebe. Upravo me raduje da su te stvari prepoznate od strane Carine. Dakako da ide i upozorenje onima koji svaki dan migriraju da se drže propisa, ali isto tako da se skrati birokratsko ponašanje na Carini, kazao je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Stoga, prilikom prelaska u Republiku Hrvatsku dobro provjerite što nosite sa sobom kako ne biste platili ogromnu novčanu kaznu na carini.

(www.jabuka.tv)