Mnogi učenici koriste školske praznike kako bi tražili ljetni posao. Međutim, postoje neka pravila koja treba slijediti – za učenike i poslodavce.

Prvi vlastiti novac može se zaraditi u dobi od 13 godina; međutim, samo uz dopuštenje roditelja i uz lakši rad kao što je čuvanje djece, kupovina, isporuka novina ili podučavanje.

Maksimalno radno vrijeme u ovoj dobi ne smije prijeći dva sata – ne više od tri sata na poljoprivrednim gospodarstvima – pet dana u tjednu po danu (ne subotom, nedjeljom i praznikom) od 8 do 18 sati.

Osim toga, ne smijete raditi prije ili tijekom nastave. Učenici koji imaju obvezu obveznog školovanja mogu tražiti pravi posao tijekom ljeta samo ako imaju najmanje 15 godina i time su adolescenti u smislu Zakona o zaštiti zaposlenja mladih (JArbSchG). Ali čak i ovaj posao podliježe zakonskim ograničenjima.

Maksimalno četiri tjedna po kalendarskoj godini može raditi puno radno vrijeme tijekom školskih praznika. To je 20 dana za odmor.

Maksimalno tjedno radno vrijeme iznosi 40 sati.

U načelu, adolescenti ne smiju raditi više od osam sati dnevno, bez prekida.

Ljetni posao može se raditi samo između 6 sati ujutro i 8 sati navečer.

Propisana razdoblja odmora s dnevnim radnim vremenom od četiri i pol do šest sati iznosi 30 minuta. Za više od šest sati mora se odobriti pauza od jednog sata. Više od četiri i pol sata zaredom mladi se ne mogu zaposliti bez prekida, prenosi Focus.

Subotom, nedjeljom i praznikom ljetni posao je zabranjen, osim u bolnicama, restoranima i poljoprivredi.

Kako bi se mladi zaštitili od fizičkih i psihičkih opasnosti, propisuju se dodatna ograničenja. Zabranjene su, na primjer:

Rad na opasnim strojevima: piljenje, glodanje, sjeckanje, cijepanje…
Poslovi koji su povezani s visokim temperaturama i hladnoćom
Rad u nepovoljnim zdravstvenim uvjetima kao što su buka, zračenje i šokovi;
Rad kod kojeg adolescenti mogu doći u dodir s otrovnim, korozivnim i nadražujućim tvarima.
Ako poslodavac krši ove zakonske uvjete, kazna moze biti do 15.000 eura.

Fenix-magazin/IM